Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar zdravlja, rada i socijalnog starana doc. dr Miodrag Radunović primio ambasadorku Nensi G. Brinker

Objavljeno: 11.05.2009. 23:08 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja, rada i socijalnog starana doc. dr Miodrag Radunović primio je danas osnivača i direktora najveće svjetske fondacije posvećene borbi protiv raka dojke ambasadora Nensi G. Brinker, koja je do sada prikupila i upotrijebila u humanitarne svrhe preko milijardu dolara.

Tokom sastanka ministar Radunović je upoznao predstavnike organizacije Susan G. Komen za lijek sa aktuelnim, prioritetnim, zadacima Ministarstva koji se odnose na implementaciju Strategije za nezarazne bolesti, koja je usvojena u decembru 2008. godine. Apostrofirajući značaj prevencije i ranog otkrivanja karcinoma, ministar je najavio otvaranje Klinike za onkologiju i radioterapiju regionalnog karaktera u okviru Kliničkog centra Crne Gore, za kraj godine.

S obzirom na činjenicu da se fondacija Susan G. Komen za lijek prvenstveno bavi proučavanjem i finansiranjem proučavanja karcinoma dojke, ministar Radunović je naglasio da to oboljenje predstavlja značajan medicinski problem današnjice. U Crnoj Gori je realizovan projekat ranog otkrivanja karcinoma dojke u Domu zdravlja u Danilovgradu, a započeti su isti projekti u Beranama i Kotoru. U fazi pripreme je organizacija jedinstvenog sistematskog skrininga u čitavoj zemlji, gdje će se redovno pratiti sve žene starije od 40 goidna. Ministar je, takođe, naglasio da postoji realan problem skrininga ukupnog broja oboljelih i rezultata liječenja karcinoma dojke. Novim Zakonom o zbirkama podataka u oblasti zdravstva predviđena je izrada registara za maligne bolesti, čime se prevazilazi taj problem. U tom kontekstu on je najavio da će se uporedo raditi i skrining program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice i debelog crijeva.

Ambasadorka Nensi G. Brinker proglašena je jednom od 100 najuticajnijih ličnosti u svijetu za 2008. godinu. Njena fondacija poznata je kao vodeća institucija koja je posvećena borbi protiv raka dojke. Ima više od 100.000 volontera koji sarađuju kroz mrežu od 125 američkih i međunarodnih filijala. Dobitnica je više međunarodnih priznanja, a ličnim primjerom i iskustvom u borbi protiv karcinoma dojke ukazuje na važnost razumijevanja te teške bolesti.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?