Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Informacija o pojačanim aktivnostima Zdravstveno-sanitarne inspekcije na graničnim prelazima u Crnoj Gori zbog pojave novog gripa A/H1N1

Objavljeno: 12.05.2009. 21:31 Autor: Naslovna strana
Zdravstveno-sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja na osnovu preporuka Instuta za javno zdravlje, koji kontinuirano prati epidemiološku situaciju u svijetu vezano za pojavu novog gripa A(H1N1), nastavlja sa pojačanim sanitarnim nadzorom graničnih prelaza u Crnoj Gori.
Spisak zemalja u kojima se registruje ovo oboljenje na osnovu prijavljivanja Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, se svakodnevno širi, tako da je u trenutno u 30 zemalja laboratorijski potvrđena infekcija gripom A/H1N1, od koje je do sada preminulo 48 lica ( Izvor podataka: Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti ECDC, WHO i CDC).
U Crnoj Gori do sada nije registrovan nijedan slučaj infekcije virusom gripa A/H1N1, kao ni u zemljama u našem najbližem okruženju. Sumnja da je zbog infekcije virusom ovog gripa preminula jedna Albanka u Prištini je odbačena nakon obavljenih testova u laboratoriji Instituta Torlak .
Na graničnim prelazima od većeg epidemiološkog značaja organizovano je stalno prisustvo sanitarnih inspektora koji postupaju u skladu sa preporukama i smjernicama dostavljenim od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Stalni sanitarni nadzor nad putnicima koji dolaze iz zemalja u kojima je registrovana infekcija novim virusom influence A(H1N1) sprovodi se na sledećim graničnim prelazima:
Aerodrom Golubovci
Aerodrom Tivat
Luka Bar
Luka Kotor
Luka Zelenika
Kopneni prelaz Debeli brijeg
Kopneni prelaz Dobrakovo
Na navedenim prelazima inspektori su prisutni prilikom svih dolazaka putnika i postupaju u skladu sa dobijenim preporukama i trenutnom epidemiološkom situacijom.
Na graničnim prelazima koji su sa epidemiološkog aspekta manjeg značaja određena je pripravnost sanitarnih inspektora. To su slijedeći granični prelazi:
Sukobin
Božaj
Šćepan Polje
Vraćenovići
Ilino Brdo
Dračenovac
Kula
Kobila
Ranče
Metaljka
Nadzor nad putnicima na graničnim prelazima, sanitarni inspektori sprovode u saradnji sa Upravom policije i Upravom carine Crne Gore.
U svim područnim jedinicama sanitarni inspektori su uspostavili komunikaciju sa pripravnim službama pri Domovima zdravlja, kako bi se u slučaju potrebe izvršio transport i smještaj oboljelih lica.
Institut za javno zdravlje svakodnevno dostavlja ažurirane spiskove zemalja u kojima se registruje pojava novog gripa, a oni se prosleđuju svim inspektorima na terenu , Upravi policije i Upravi carine.
Na graničnim prelazima sanitarni inspektori od svih putnika koji dolaze iz zemalja u kojima je registrovan novi virus gripa A(H1N1), uzimaju podatke radi utvrđivanja simptoma koji bi mogli ukazati na moguću infekciju virusom ovog gripa i daju upitnike sa preporukama i zaštitne maske. Pored toga inspektori beleže informacije o njihovom daljem kretanju u Crnoj Gori i brojeve mobilnih telefona.
Preporuke i upitnici upućuju putnike na koji način da prate svoje zdravstveno stanje i kako da postupe u slučaju ispoljavanja simptoma infekcije gripom A(H1N1). Upitnici su pripremljeni i odštampani pored našeg i na engleskom i albanskom jeziku, kako bi se omogućila lakša komunikacija inspektora sa svim putnicima koji dolaze u Crnu Goru.
Za sanitarne inspektore i službenike Uprave policije i Uprave carine koji kontrolišu putnike, obezbijedjene su zaštitne maske i rukavice na svim graničnim prelazima.
Crna Gora je u riziku od širenja infekcije virusom gripa A(H1N1) kao i sve ostale zemlje u svijetu, jer se radi o novoj, nepoznatoj bolesti o čijem širenju je nemoguće davati pouzdane prognoze, te će se stoga i dalje sprovoditi pojačan sanitarni nadzor i druge preventivne mjere na svim graničnim prelazima.


Dr Ljiljana Jovićević
glavni zdravstveno-sanitarni ispektor


PR služba
Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja





Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?