Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović primio direktorku Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Suzanu Jakab

Objavljeno: 04.06.2009. 23:43 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja dr Miodrag Radunović primio je danas direktorku Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Suzan Jakab (Zsuzsanna Jakab). ECDC je institucija EU koja je osnovana 2005. godine sa sjedištem u Štokholmu, u cilju jačanja odbrane od infektivnih bolesti u Evropi.

Ministar Radunović je upoznao goste sa aktuelnim i prioritetnim zadacima Ministarstva na implementaciji regulative koja definiše oblast prevencije i kontrole zaraznih bolesti.

Naglašavajući potrebu saradnje Ministarstva sa ECDC-om, ministar je istakao da je ova oblast u Crnoj Gori regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je donijet 2005. godine i koji je usklađen sa propisima Evropske Unije. Predstavljajući listu zaraznih bolesti koja je utvrđena ovim Zakonom, ministar je rekao da je ona sačinjena na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Komisije evropske zajednice, kao i aktuelne epidemiološke situacije i analize kvaliteta nadzora nad određenim zaraznim bolestima registrovanim na tertoriji naše zamlje.

Gospođa Jakab je ocijenila značajnim dosadašnje rezultate na unapređivanju zdravstvenog sistema Crne Gore, posebno kada je u pitanju prevencija zaraznih bolesti. Osvrćući se na situaciju pojeve virusa tipa A/H1N1 u svijetu, blizine turističke sezone i skorog održavanja univerzijade u Srbiji, što će usloviti dolazak većeg broja gostiju, gospođa Jakab je ponudila pomoć eksperata ECDC-a u suzbijanju moguće pojave te bolesti na teritoriji Crne Gore.

Tokom razgovora dogovorena je dalja saradnja, posebno u slučajevima pandemije novog gripa, kao i posjeta predstavnika Ministarstva ECDC-u, a najavljena je i mogućnost potisivanja memoranduma o saradnji između dvije institucije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?