Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar zdravlja Miodrag Radunović razgovarao sa konsultantom Svetske zdravstvene organizacije za medicinu rada dr Jormom Rantanenom

Objavljeno: 26.06.2009. 21:35 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović primio je danas konsultanta SZO za medicinu rada, eksperta u toj oblasti u Finskoj, Holandiji, Brazilu i Čileu, dr Jorma Rantanena.

Ministar Radunović je upoznao gosta sa reformom zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, zasnovanog na unapređenu primarne zdravstvene zaštite i obezbjeđivanju kvalitetnog, efikasnog, racionalnog i finansijski održivog zdravstvenog sistema. Kao rezultat reformskih napora koncipiran je novi model organizacije PZZ, koji počiva na konceptu izabranog doktora i centrima za podršku. Ministar je istakao da je u centru pažnje novog, reformisanog sistema PZZ, osiguranik.

Prilikom definisanja reformskog normativnog okvira, predviđeno je da se djelatnost medicine rada realizuje na primarnom i sekundarnom nivou, i to kroz ambulante medicine rada na primarnom nivou, te osnivanje instituta za medicinu rada na sekundarnom nivou. Takodje je predviđeno da medicina rada po svom sadržaju bude preventivnog karaktera, što znači da je dijagnostika i liječenje u opisu posla izabranog doktora, a ne službi medicine rada.

Gospodin Rantanen je istakao da su sve zemlje, koje su uložile u zdravstvenu zaštitu na radu, dobile ekonomskke benefite i obezbijedile bolju produktivnost, pa je pokazao spremnost da pomogne ovaj projekat i kroz ekspertsku pomoć i kroz finansiranje precizno postavljenih projekata Ministarstva.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?