Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva zdravlja

Objavljeno: 30.06.2009. 00:05 Autor: Naslovna strana
Iz Instituta za imunologiju i virusologiju Torlak danas je potvrđeno da su dva pacijenta, od kojih se jedan nalazi na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore, a drugi u OB Pljevlja, inficirana novim virusom gripa tip A /H1N1. Radi se o pacijentima koji su virusom inficirani iz kontakta i riječ je o djevojčici iz Pljevalja i kćerki pacijenta iz Kotora. U Kliničkom centru Crne Gore nalaze se još tri osobe koje su bile u kontaktu sa pacijentom iz Kotora, a jedan sumnjiv slučaj iz istog kontakta nalazi se u kućnoj izolaciji. Uzorci od svih pacijenata poslati su na specifičnu analizu u Institut za imunologiju i virusologiju Torlak i biće poznati sjutra.
Na sastanku Radnog tijela za praćenje i koordinaciju aktivnosti vezanih za pojavu gripa A/H1N1 konstatovano je da je do danas laboratorijski potvrđeno šest slučajeva, a tri su u obradi. Imajući u vidu da svi pacijenti imaju blagu kliničku sliku i nalaze se u stabilnom zdravstvenom stanju, a prvi oboljeli iz Bara u subotu je pušten kući, odlučeno je da nadležni epidemiolozi i infektolozi opštih bolnica procjenjuju da li će se liječenje nastaviti u zdravstvenoj ustanovi ili kod kuće. Procijenjeno je da će samo pacijenti sa teškom kliničkom slikom biti upućivani u Klinički centar Crne Gore na Kliniku za infektivne bolesti radi dalje liječenja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?