Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović primio profesora na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku dr Alana Rosa

Objavljeno: 08.07.2009. 20:49 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović primio je danas dr Alana Rosa, profesora na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku, organizatora za edukaciju i obuku kadrova iz oblasti urgentnog medicinskog zbrinjavanja za Jugoistočnu Evropu i dr Sathit Balsarija, specijalistu urgentne medicine na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku.

Ministar Radunović upoznao je gospodina Rosa sa reformom zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, zasnovanog na unaprjeđenu primarne zdravstvene zaštite i obezbjeđivanju kvalitetnog, efikasnog, racionalnog i finansijski održivog zdravstvenog sistema, kao i o reformi Hitne medicinske pomoći koja predviđa nove organizacione stukture i utvrđuje osnivanje Zavoda za HMP.

Hitna medicinska pomoć, kako je istakao ministar Radunović, je djelatnost od posebnog interesa za svaku državu, pa i za Crnu Goru. Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći predviđa da ona bude jednako dostupna svakom građaninu Crne Gore, a ne da to zavisi od mjesta stanovanja građanina ili od udaljenosti od zdravstvene ustanove ili drugih parametara.

Ministar Radunović upoznao je gosta i sa osnivanjem Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koji je predviđen ovim Zakonom, a koji će podrazumijevati osnivanje dispečerskog centra, koji upravlja terenskim medicinskim ekipama. On predviđa reanimaciju osnovnih životnih funkcija na mjestu nesreće svima kojima je to potrebno. Predviđa hitan sanitetski transport, poslije stabilizovanja zdravstvenog stanja pacijenta do urgentnih centara i prijemnih ambulanti opštih bolnica. Ministar je istakao da će Vlada uskoro donijeti odluku o osnivanju Zavoda za HMP sa pratećom upravnom strukturom.

Dr Ros predložio je ministru Radunoviću edukaciju ljekara i medicinskih tehničara iz Crne Gore na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku od strane eminentnih stručnjaka iz urgentne medicine, kao i obučavanje osoblja HMP u edukacionom centru samog Zavoda. Program edukacije bio bi usklađen sa programom koji je predviđen Zakonom o hitnoj medicinskoj pomoći, usvojenim prošle godine. Na sastanku je istaknuto i da je pilot projekat edukacije osoblja HMP u Ulcinju dao dobre rezultate.


Sastanku su prisustvali načelnik HMP dr Saša Stefanović, direktor Urgentnog centra KCCG dr Vladimir Dobričanin i direktor JZU Dom zdravlja Ulcinj dr Gani Karamanaga.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?