Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović primio istaknute profesore doktore Katoličkog Univerziteta u Rimu Guida Costamagna i Pierfrancesca Bassia

Objavljeno: 22.07.2009. 23:24 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović primio je danas prof. dr Guida Costamagna, endoskopistu, gastroenterologa i hirurga i prof.dr Pierfrancesca Bassia, urologa iz Italije. Posjeta dvojice istaknutih profesora Katoličkog Univerziteta u Rimu, vodeće ustanove te vrste u Italiji, za Crnu Goru je od višestrukog značaja, posebno u cilju uspostavljanja dugoročne profesionalne i naučne saradnje u medicini između dvije države.

Ministar Radunović upoznao je goste sa sistemom zdravstva u Crnoj Gori i reformama koje se sprovode u cilju da zdravstvena zaštita bude dostupnija građaninu. Uz podsjećanje da je završena reforma primarne zdravstvene zaštite, ministar Radunović je istakao da predstoji reforma sekundarnog i tercijarnog nivoa, te da će njihova stručna podrška značajno doprinijeti unaprjeđenju zdravstvenog sistema. Bilo je riječi i o mogućem angažovanju ovih profesora na Medicinskom fakultetu u Podgorici, što bi značajno doprinijelo podizanju nivoa znanja iz ove oblasti medicine kod nas.

Profesori Guido Costamagno i Pierfrancesco Bassia upoznali su ministra o uvođenju novih metoda liječenja iz ovih oblasti i mogućnost uvđjenja u naše ustanove, kao i edukaciji naših doktora putem informatičkih tehnologija, kojim bi se omogućilo direktno praćenje obavljanja hirurških intervencija. Bilo je riječi i o drugim vidovima saradnje, a posebno mogućnostima pristupanja crnogorskih udruženja Evropskoj asocijaciji urologa, kao i Evropskoj asocijaciji za endoskopiju čiji je predsjednik gospodin Costamagna. Ovom prilikom Udruženje gastroenterologa Crne Gore je predalo zahtjev za učlanjenje u ovo udruženje.

Profesori Costamagna i Bassi, nakon susreta sa ministrom Radunovićem, posjetili su Medicinski fakultet u Podgorici, gdje su razgovarali sa prodekanom za nastavu prof. dr Milicom Martinović, kao i Klinički centar Crne Gore gdje su se sastali sa direktorom te Ustanove dr Oliverom Miljanović i direktorom Centra za nauku doc.dr Filipom Vukmirovićem.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?