Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Susret Radunović - Skiner

Objavljeno: 23.07.2009. 21:39 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja doc.dr Miodrag Radunović razgovarao je danas sa šeficom kancelarije UNICEF-a Noalom Skiner, povodom Svjetske nedjelje dojenja koja se obilježava od 1. - 7. avgusta. Istaknuto je da Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju tretiraju djecu i majke kao prioritetne populacione grupe.

Ministar Radunović je rekao da Strategija unaprjeđenja reproduktivnog zdravlja predstavlja širok okvir za saradnju i partnerstvo sa UNICEF-om i SZO u pogledu ostvarenja ciljeva zdravstvene politike, sa posebnom pažnjom na zdravlje trudnica i novorođenčadi, kao i implementacije adekvatnih mjera u cilju smanjenja smrtnosti novorođenčadi, unaprjeđenje zdravstvene zaštite stanovništva sa specijalnim fokusom na preventivan rad sa adolescentima i mladima u oblasti reproduktivnog zdravlja i seksualno prenosivih bolesti i HIV, te smanjenja nepravičnosti u pogledu dostupnosti zdravstvene zaštite iz oblasti reproduktivnog zdravlja.

Ministar je upoznao gošću sa aktivnostima Ministarstva zdravlja i istakao saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u pripremi Akcionog plana za hranu i ishranu koji prepoznaje promovisanje pravilne ishrane trudnica i prirodne ishrane odojčadi, kao jedan od ključnih ciljeva koje treba postići, prateći međunarodne norme koje definišu SZO i UNICEF. Bilo je riječi i o kampanji Prve godine - šansa za cio zivot koju sprovodi Ministarstvo zdravlja i UNICEF.

Šefica UNICEF-a Noala Skiner upoznala je ministra Radunovića sa istraživanjima koja su sproveli povodom ove kampanje, koja će trajati tri mjeseca počev od 1. avgusta. Cilj kampanje je da se poveća nivo informisanosti roditelja u Crnoj Gori o ključnim pitanjima ranog razvoja djece, sa posebnim osvrtom na značaj isključivog dojenja djece tokom prvih 6 mjeseci, na značaj uloge oca za pravilan razvoj djeteta, na mjere pozitivne discipline djece kojima se ona, bez straha i fizičkog kaznjavanja, uče pravilima, granicama i vrijednostima.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?