Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar zdravlja Miodrag Radunović razgovarao sa predstavnicima Međunarodne organizacije sestara (ICN)

Objavljeno: 03.09.2009. 00:18 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović primio je danas konsultanta za zdravstvenu politiku i sestrinstvo iz Međunarodne organizacije sestara dr Tesfamicael Ghebrehiwet i predstavnike Norveške organizacije sestara - Per Gotland i Anne Berit Rafoss.
Cilj posjete predstavnika Međunarodne organizacije sestara Crnoj Gori je priprema za uključivanje Udruženja medicinskih sestara, babica i tehničara Crne Gore u Međunarodnu organizaciju sestara (ICN), koja predstavlja sestre iz više od 128 zemalja svijeta. Tim članstvom otvara se mogućnost brže i bolje razmjene informacija, kako bi se njihovom implementacijom unaprijedio kvalitet zdravstvene njege.
Ministar Radunović upoznao je goste sa reformom zdravstvenog sistema, čiji je značajan segment unapređenje zdravstvene njege, dodajući da će Zakon o medicinskim sestrama, babicama i tehničarima biti usvojen do kraja godine. Tokom sastanka, ministar je naglasio da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistermatizaciji Ministarstva zdravlja predviđeno, u Odsjeku za boličku zdravstvenu zaštitu, i mjesto za visoku medicinsku sestru, te da se aktivno radi na poboljšanju zdravstvene njege i obrazovanju kadra.
Međunarodno udruženje medicinskih sestara (ICN) je najviši nivo organizacije u sestrinstvu, koje radi i pomaže da se osigura zdravstvena njega za sve i zdravstvena politika na globalnom nivou, kao i napredovanje u znanju i praksi, obezbjeđujući pri tom kompetentne i kvalitetne profesionalce u toj oblasti. ICN je temelj za zdravstvenu njegu u cijelom svijetu, a standardi i smjernice zdravstvene njege, obrazovanje i menadžment te organizacije su svuda u svijetu prihvaćeni kao osnova za sprovođenje politike zdravstvene njege. Ta organizacija je posebno aktivna u Međunarodnoj klasifikaciji zdravstvene njege ICNP, regulativi profesije medicinskih sestara, naprednoj praksi u zdravstvenoj njezi, stalnom obrazovanju, zdravlju i sigurnosti u radu i aktivno sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.
Današnjem razgovoru prisustvovale su predstavnice Nacionalnog udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore - Nada Rondović i Mirjana Pavićević.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?