Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: SVAKO DIJETE ZASLUŽUJE NAJBOLJI POČETAK U ŽIVOTU Prve godine - šansa za cio život kampanja UNICEF-a i Ministarstva zdravlja od 1. avgusta do 31. oktobra 2009.

Objavljeno: 07.09.2009. 22:20 Autor: Naslovna strana
Poznata crnogorska pjevačica Andrijana Božović, šefica kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Noala Skinner i v.d. pomoćnika ministra zdravlja Ružica Milović, u utorak, 8. septembra u 11,00 sati, posjetiće porodilište po mjeri djeteta u Baru. Cilj njihove posjete je da se promoviše najbolji mogući početak života za svu djecu u Crnoj Gori, tj. isključivo dojenje bebe tokom prvih 6 mjeseci koje počinje u prvom satu nakon rođenja.

Majčino mlijeko je najpotpunija moguća ishrana bebe tokom prvih 6 mjeseci života. Da bi majke mogle započeti i održavati isključivo dojenje tokom prvih 6 mjeseci, SZO i UNICEF preporučuju:

Započinjanje dojenja u toku prvog sata nakon rodjenja djeteta
Isključivo dojenje to znači da odojče dobija samo majčino mlijeko bez dodatne hrane ili tečnosti
Dojenje na zahtjev, kad god odojče poželi
Nedavanje cucli

Iako je dojenje prirodan čin, istovremeno je i postupak koji se uči. Opsežna istražaivanja pokazala su da je majkama potrebna aktivna podrška u započinjanju i održavanju pravilnog načina dojenja. Inicijativa Bolnice po mjeri beba je međunarodna akcija koju UNICEF i SZO sprovode u svijetu od 1992. godine kako bi osigurali da porodilišta postanu centri za podršku dojenju. Inicijativa Bolnice po mjeri beba sastoji se od 10 koraka ka uspješnom dojenju koji uključuju informisanje majki o dobrobitima dojenja; obuku osoblja za pružanje pomoći porodiljama da doje: boravak majke i bebe u istoj prostoriji 24 sata dnevno; kao i uspostavljanje standarda za grupe za podršku majkama da nastave da doje nakon izlaska iz porodilišta. U Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja i UNICEF su zapoceli uvodjenje Bolnica po mjeri djeteta 2000. godine i kao rezultat, 7 od 11 porodilista postala su po mjeri beba.

Prema poslednjem UNICEF-ovom istraživanju (MICS, 2005), tek svaka četvrta majka u Crnoj Gori podoji svoje dijete u prvom satu nakon porođaja. Osim toga, samo 19% žena u Crnoj Gori isklučivo doji svoju djecu tokom prvih šest mjeseci, što je dvostruko manje od prosjeka zemalja u razvoju koji iznosi 38% (izvor: UNICEF-ova globalna baza podataka 2007). Na drugoj strani, u razvijenim zemljama poput Norveške, 98% žena koje izlaze iz bolnice doje bebe, a njih 75% to i dalje čini nakon 3-4 mjeseca. Prema rezultatima UNICEF-ovog istraživanja iz juna 2009, 85% crnogorskih roditelja ne zna da majčino mlijeko zadovoljava sve potrebe djeteta za hranljivim sastojcima.

Promovisanje dojenja jedna je od tri teme kampanje Prve godine - šansa za cio život, dok su druge dvije: promocija uloge očeva i alternativa fizičkom kažnjavanju. Na osnovu ključnih nalaza istraživanja o stavovima i postupcima roditelja u Crnoj Gori sprovedenog u junu tekuće godine, Ministarstvo zdravlja i UNICEF pokrenuli su 1. avgusta tromjesečnu kampanju, koja ima za cilj podizanje svijesti roditelja o adekvatnom načinu da se brine o djeci.

Video materijal o posjeti porodilištu u Baru biće podijeljen svim TV stanicama do 15:00 sati 8. septembra.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?