Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak Radnog tijela za praćenje i koordinaciju aktivnosti vezanih za pojavu novog gripa tipa A H1N1

Objavljeno: 09.09.2009. 23:20 Autor: Naslovna strana
U Ministarstvu zdravlja održan je sastanak Radnog tijela za praćenje i koordinaciju aktivnosti vezanih za pojavu novog gripa tipa A H1/N1, kojim je predsjedavao ministar doc. dr Miodrag Radunović. Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva, prisustvovali stručni timovi Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore, Zdravstveno-sanitarne inspekcije, Uprave policije, Aerodroma, nacionalne avio kompanije i JZU Montefarm.

Na sastanku su razmatrane mjere koje će biti preduzete u slučaju masovnijeg obolijevanja od virusa ove influence, što se može desiti u periodu uobičajne sezone gripa, koja na našem području nastaje tokom zime, tačnije u periodu od novembra do februara. S tim u vezi, analizirane su zalihe i potrebe za dodatnom nabavkom lijekova i mogućih vakcina, koje su još u procesu testiranja, a u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Takođe, povodom sezone ekskurzija i početka nove školske 2009/10. godine, Ministarstvo zdravlja je proslijedilo preporuke za prevenciju i suzbijanje širenja virusa novog pandemijskoh gripa A H1/N1 školama, a slične preporuke biće dostavljene, shodno rastućem interesovanju, i svim relevantnim subjektima kao što su Unija poslodavaca, ambasade, NVO, strane organizacije. Radi nesmetanog funkcionisanja društva, preporuke će takođe biti dostavljene svim opštinama u Crnoj Gori, a biće dostupne i putem Internet sajta Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U cilju bolje pripreme sektora zdravstva, na sastanku je najavljeno organizovanje radionice, čiji će predmet rada biti obuka zdravstvenih radnika u zbrinjavanju pacijenata oboljelih od novog gripa, te jačanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite i saradnja sa ostalim nivoima zaštite.

Podsjećanja radi, u Crnoj Gori je od pojave virusa gripa tipa A H1/N1 do danas indentifikovano i izliječeno 27 osoba.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?