Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović primio predstavnike UNICEF-a

Objavljeno: 11.09.2009. 23:07 Autor: Naslovna strana
Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović primio je danas predstavnike UNICEF-a na čelu sa Noel Skiner, povodom nastavka kampanje Prve godine-šansa za cio život, koju sprovodi Ministarstvo zdravlja u saradnji sa tom UN organizacijom.
Na sastanku su analizirane dosadašnje aktivnosti na promociji dojenja, kao i alternativi fizičkom kažnjavanju djece, te ulozi očeva u odrastanju. Ističući važnost i pozitivan odjek kampanje, tokom sastanka predstavljeni su planovi za njen nastavak i dogovorena dalja saradnja dvije institucije. Predviđeno je da se fokus dešavanja preseli na centralni i sjeverni dio Crne Gore, a da se završna manifestacija, otvaranje škole za trudnice u Podgorici, održi krajem oktobra kada se i završava prva faza kampanje. Takođe, u najavi je i izrada dokumentarnog filma koji će obraditi četiri teme - porođaj, dojenje, ishranu i vježbe, a koji će u mnogome pomoći trudnicama i mladim majkama.
Razgovarajući o mogućnostima proširenja mreže porodilišta po mjeri beba, ministar Radunović je najavio skori početak izrade pilot projekta takvog tipa porodilišta i u Kliničkom centru Crne Gore. To podrazumijeva da će i to porodilište sprovoditi 10 koraka ka uspješnom dojenju, a to znači informisanje majki o dobrobitima dojenja, obuku osoblja za pružanje pomoći porodiljama da doje, boravak majke i bebe u istoj prostoriji 24 sata dnevno, kao i uspostavljanje standarda za grupe za podršku majkama da nastave dojenje i nakon izlaska iz porodilišta. Takođe, ministar Radunović je najavio i skoro usvajanje međunarodnog kodeksa marketinga za majčino mlijeko u Crnoj Gori, kojim se ograničava marketing i distribucija zamjena za majčino mlijeko.
Kampanja koja je započela 1. avgusta tokom Svjetske nedjelje dojenja, trajaće do 31. oktobra. Zasnovana je na podacima iz istraživanja o stavovima i postupcima crnogorskih roditelja koji imaju djecu do 6 godina starosti. Ona pokazuju da u Crnoj Gori samo 19% žena isključivo doji svoju djecu u prvih šest mjeseci, a samo svaka četvrta majka podoji svoje dijete u prvom satu od rođenja djeteta. Tokom istraživanja koje je rađeno u junu ove godine, ustanovljeno je da je 41% majki tokom trudnoće doktora uglavnom posjećivalo same, 37% majki nije imalo pomoći u ishrani, dojenju i kupanju djeteta, 59% očeva nije znalo kako je hranjeno njihovo dijete, a samo 7% očeva je uključeno u vaspitanje djece o prvim moralnim principima objašnjavanju djeci šta je loše, a šta dobro. U prosjeku, crnogorski roditelji samo jednom sedmično čitaju priče svojoj djeci, očevi znatno manje učestvuju u obrazovnim aktivnostima, ali mnogo više šetaju ili gledaju TV sa djecom. Istraživanja takođe pokazuju da kada muškarci imaju značajnu ulogu u podizanju svoje djece od rođenja, ona imaju bolje rezultate u školi i na testovima inteligencije, a takođe rjeđe iskuse probleme u ponašanju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?