Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Besplatni telefon za pritužbe, primjedbe, prijedloge i pohvale građana Crne Gore vezane za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu

Objavljeno: 23.09.2009. 00:14 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo zdravlja kontinuirano radi na poboljšanju komunikacije između građana i službi u sistemu zdravstvene zaštite kako bi što brže i jednostavnije mogli da se informišu o raznim temama i o funkcionisanju sistema. S tim u vezi, otvorena je telefonska linija za građane u cilju efikasnijeg ostvarivanja prava iz zdravstvene zaštite i lakše dostupnosti zdravstvenih usluga.
Građani mogu postavljati pitanja iz djelokruga rada i nadležnosti Ministarstva zdravlja pozivanjem besplatnog telefonskog broja 0800 81 444. Usluga je dostupna od ponedjeljka do četvrtka, od 10,00 do 13, 00 sati, a predviđeno je da službenici Ministarstva petkom obavljaju prijem građana kojima je potrebna pomoć u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu.
Nakon nedavnog usvajanja Akcionog plana za borbu protiv korupcije u oblasti zdravstva, Ministarstvo je naložilo direktorima svih zdravstvenih institucija da u najkraćem mogućem roku formiraju komisije za kontrolu kvaliteta, na vidna mjesta ugrade sandučad za primjedbe, sugestije, pritužbe i pohvale, te da okače i plakate koji propagiraju antikorupciju. Usvojenim Akcionim planom predviđeno je strožije sankcionisanje korupcije u zdravstvu, posebno imajući u vidu činjenicu da ta pojava negativno utiče na kvalitet i raspoloživost zdravstvenih usluga, smanjuje njihov obim i povećava troškove.

Podizanje cijelog zdravstvenog sistema na viši nivo predstavlja zadatak reformskog procesa koji je u toku i koji je usmjeren i na suzbijanje ove pojave. Predstojeće mjere predstavljaju početak zajedničke borbe, a pomoću njih će se, vjerujemo, djelovati u pravcu jačanja cjelokupnog zdravstvenog sistema, u cilju prevencije i sužavanja prostora za pojavu koruptivnih radnji u onim segmentima koji su najizloženiji ovoj pojavi.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?