Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Nastavak kampanje Prve godine-šansa za cio živor

Objavljeno: 07.10.2009. 18:04 Autor: Naslovna strana
Poznati crnogorski golman i član crnogorske fudbalske reprezentacije Vukašin Poleksić družiće se sa djecom iz vrtića Osmijeh u četvrtak 8. oktobra u 10.30h na terenima trening kampa Fudbalskog saveza Crne Gore na Starom aerodromu. Šefica predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Noala Skinner posjetiće trening kamp i dati izjavu za medije zajedno sa g-dinom Poleksićem kako bi promovisali aktivno učešće očeva u podizanju djece u Crnoj Gori. Ovim događajem Fudbalski savez Crne Gore podrzaće kampanju UNICEF-a i Ministarstva zdravlja Prve godine-šansa za cio živor.
Kampanja je zasnovana na rezultatima istraživanja UNICEF-a iz juna 2009, koji su izmedju ostalog pokazali da:
41% majki same posjećuju ljekara tokom trudnoće
Samo 7% očeva prisustvuje porođaju
37% majki dojilja kažu da im niko nije pomagao sa ishranom, dojenjem i kupanjem djeteta
59% očeva ne zna kako im se dijete hrani
Samo 7% očeva uključeno je u vaspitanje djece o prvim moralnim principima objašnjavanju djeci šta je loše, a šta dobro
U prosjeku, crnogorski roditelji samo jednom sedmično čitaju priče svojoj djeci
Očevi znatno manje učestvuju u obrazovnim aktivnostima, ali mnogo više šetaju ili gledaju TV sa djecom

Istraživanja su pokazala da očevi koji od samog pocetka aktivno pružaju podršku partnerki tokom trudnoće i pričaju sa bebom još dok je u stomaku kasnije imaju kvalitetniji odnos sa djecom. Muskarci se mogu ukljuciti u roditeljstvo u toku trudnoce tako sto ce ici sa partnerkom na ljekarske preglede i zajedno gledati bebu na ultrazvucnom monitoru; pruziti pomoc partnerki da ostane zdrava i zajedno pohadjati skolu za trudnice kako bi se upoznali sa tokom trudnoce i procesom porodjaja.
Istrazivanja pokazuju da kada očevi imaju aktivnu ulogu u podizanju djece od rođenja ona imaju bolje rezultate u školi i na testovima inteligencije, emotivno su stabilnija, samopuzdanija i rjeđe pokazuju probleme u ponašanju. Aktivno učestvovanje očeva u vaspitanju djece podjednako je važno za razvoj dječaka i djevojčica.
Promocija aktivne uloge očeva jedna je od tri teme tromjesečne kampanje Prve godine-šansa za cio život, koju UNICEF i Ministarstvo zdravlja sprovode od 1. avgusta 2009. Druge dvije teme kampanje su promocija dojenja i alternativa fizičkom kažnjavanju djece. Naučno je dokazano da su prve godine presudne i da efekti zanemarivanja prvih godina mogu imati dugoročne posljedice. Cilj kampanje je podizanje svijesti da ni u jednom drugom životnom dobu čovjek ne nauči i ne razvija se tako brzo i intenzivno kao tokom prvih godina, zbog čega ovaj period života predstavlja šansu za cio život.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?