Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

POSVEĆENI OČEVI JAČAJU SAMOPOUZDANJE DJECE - Prve godine šansa za cio život kampanja Ministarstva zdravlja UNICEF-a od 1. avgusta do 31. oktobra 2009

Objavljeno: 15.10.2009. 22:48 Autor: Naslovna strana
Članovi košarkaškog kluba Ulcinj Petar Jovanović, Dragan Radović, Milisav Šušić i Marko Miranović družiće se sa djecom iz vrtića Solidarnost u petak 16. oktobra u 10:30 u sali Osnovne škole Maršal Tito u Ulcinju kako bi promovisali aktivnu ulogu očeva u vaspitanju djece u okviru kampanje Ministarstva zdravlja i UNICEF-a Prve godine-šansa za cio život. Pomoćnik ministra zdravlja Nebojša Todorović i UNICEF-ova savjetnica za komunikacije Jelena Perović, prisustvovaće događaju i dati izjave za medije zajedno sa košarkašima glasnogovornicima kampanje.

Kampanja je zasnovana na rezultatima istraživanja UNICEF-a iz juna 2009, koji su izmedju ostalog pokazali da:
41% majki same posjećuju ljekara tokom trudnoće
Samo 7% očeva prisustvuje porođaju
37% majki dojilja kažu da im niko nije pomagao sa ishranom, dojenjem i kupanjem djeteta
59% očeva ne zna kako im se dijete hrani
Samo 7% očeva uključeno je u vaspitanje djece o prvim moralnim principima objašnjavanju djeci šta je loše, a šta dobro
U prosjeku, crnogorski roditelji samo jednom sedmično čitaju priče svojoj djeci
Očevi znatno manje učestvuju u obrazovnim aktivnostima, ali mnogo više šetaju ili gledaju TV sa djecom

Istrazivanja pokazuju da kada muškarci imaju značajnu ulogu u podizanju djece od rođenja ona imaju bolje rezultate u školi i na testovima inteligencije, emotivno su stabilnija, samopuzdanija i rjeđe pokazuju probleme u ponašanju. Aktivno učestvovanje očeva u vaspitanju djece podjednako je važno za razvoj dječaka i djevojčica.

U okviru kampanje Prve godine-šansa za cio život, aktivnu ulogu očeva do sada su promovisali čuveni crnogorski golman Vukašin Poleksić i član nacionalnog košarkaškog tima Crne Gore Đuro Ostojić.

Promocija aktivne uloge očeva jedna je od tri teme tromjesečne kampanje Prve godine-šansa za cio život, koju UNICEF i Ministarstvo zdravlja sprovode od 1. avgusta 2009. Druge dvije teme kampanje su promocija dojenja i alternativa fizičkom kažnjavanju djece. Naučno je dokazano da su prve godine presudne i da efekti zanemarivanja prvih godina mogu imati dugoročne posljedice. Cilj kampanje je podizanje svijesti da ni u jednom drugom životnom dobu čovjek ne nauči i ne razvija se tako brzo i intenzivno kao tokom prvih godina, zbog čega ovaj period života predstavlja šansu za cio život.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?