Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

DJECA UVIJEK IMAJU VREMENA ZA PJESMU - Prve godine - šansa za cio život kampanja podizanja svijesti koju sprovode Ministarstvo zdravlja i UNICEF od 1. avgusta do 31. oktobra 2009.

Objavljeno: 20.10.2009. 20:01 Autor: Naslovna strana
U okviru kampanje Ministarstva zdravlja i UNICEF-a Prve godine-šansa za cio život, Pljevaljski tamburasi druziće se sa mališanima u vrtiću Eko-bajka u Pljevljima u srijedu u 11.00h kako bi pozvali očeve sugrađane da više vremena na kvalitetan način provode sa djecom.

Čast nam je da podržimo kampanju Ministarstva zdravlja i UNICEF-a Prve godine-šansa za cio život. Nadamo se da će naše druženje sa djecom imati efekta na svijest naših sugrađana, sadašnjih i budućih očeva u Pljevljima. Poruke kampanje su da djeca uvijek imaju vremena za igru, smijeh, bajku i nježnost, a mi bismo dodali da djeca uvijek imaju vremena za pjesmu i to ćemo pokazati u vrtiću Eko-bajka ističe Ibrahim Ipko Gerina u ime Pljevaljskih tamburaša.

Koordinator programa UNICEF-a za Crnu Goru, g-đa Branka Kovačević, posjetiće vrtić zajedno sa Pljevaljskim tamburašima. Istrazivanja pokazuju da kada muškarci imaju značajnu ulogu u podizanju svoje djece od rođenja ona imaju bolje rezultate u školi i na testovima inteligencije, a takođe rjeđe iskuse probleme u ponašanju. Stoga, jedna od ključnih poruka naše kampanje je da biti otac je jedinstvena životna šansa. ističe g-đa Kovačević.

Istraživanje o stavovima i postupcima crnogorskih roditelja djece do 6 godina starosti pokazalo je da:
41% majki same posjećuju ljekara tokom trudnoće
Samo 7% očeva prisustvuje porođaju
37% majki dojilja kažu da im niko nije pomagao sa ishranom, dojenjem i kupanjem djeteta
59% očeva ne zna kako im se dijete hrani
Samo 7% očeva uključeno je u vaspitanje djece o prvim moralnim principima objašnjavanju djeci šta je loše, a šta dobro
U prosjeku, crnogorski roditelji samo jednom sedmično čitaju priče svojoj djeci
Očevi znatno manje učestvuju u obrazovnim aktivnostima, ali mnogo više šetaju ili gledaju TV sa djecom

Promocija aktivne uloge očeva jedna je od tri teme tromjesečne kampanje Prve godine-šansa za cio život, koju UNICEF i Ministarstvo zdravlja sprovode od 1. avgusta 2009. Druge dvije teme kampanje su promocija dojenja i alternativa fizičkom kažnjavanju djece. Cilj kampanje je podizanje svijesti roditelja o adekvatnom načinu da se brine o djeci kako bi se ona razvila u fizički, mentalno i emotivno zdrave ljude.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?