Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak Radnog tijela za praćenje i koordinaciju aktivnosti vezanih za pojavu novog gripa tipa A H1N1

Objavljeno: 04.11.2009. 00:45 Autor: Naslovna strana
U Ministarstvu zdravlja održan je sastanak Radnog tijela za praćenje i koordinaciju aktivnosti vezanih za pojavu novog gripa tipa A H1/N1, kojim je predsjedavao ministar doc. dr Miodrag Radunović. Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva, prisustvovali stručni timovi Instituta za javno zdravlje, Kliničkog centra Crne Gore, Zdravstveno - sanitarne inspekcije, Uprave policije, Aerodroma, nacionalne avio kompanije i JAU Montefarm.
Na sastanku su razmatrane mjere koje će biti preduzete u slučaju masovnijeg obolijevanja od pandemijskog gripa. Do kraja nedjelje održaće se sastanak rukovodilaca svih zdravstvenih ustanova, na kojem će se još jednom potvrditi spremnost zdravstvenih ustanova da odgovore situaciji povećanog broja oboljelih od pandemijskog gripa. Takođe, tokom iduće nedjelje održaće se sastanci opštinskih radnih grupa u slučaju pojave pandemijskog gripa.

Još jednom su potvrđene informacije da se vakcina protiv pandemijskog gripa može očekivati početkom naredne godine. U međuvremenu, nastavlja se imunizacija rizičnih populacija vakcinom protiv sezonskog gripa, u skladu sa preporukama SZO.

Radno tijelo je ocijenilo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori kao trenutno stabilnu, ali sa velikom mogućnošću da se u narednom periodu pogorša, s obzirom da je u državama u neposrednom okruženju registrovan povećan broj oboljelih od pandemijskog gripa, kao i da je nakon avgusta nedavno potvrđen i prvi slučaj obolijevanja u Crnoj Gori.

Radno tijela za praćenje i koordinaciju aktivnosti vezanih za pojavu gripa tipa AH1/A1 apeluje da se građani pridržavaju ranije datih upustava o opštim preventivnim mjerama protiv respiratornih bolesti. Građani sa hroničnim oboljenjima i stanjima, kao i oni koji imaju simptome slične gripu, treba da izbjegavaju prisustvo masovnim skupovima. Mole se građani da izbjegavaju posjete hospitalizovanim bolesnicima, kako bi se smanjila mogućnost prenosa infekcije. U tom smislu moguće je očekivati i uvođenje zabrane posjeta hospitalizovanim bolesnicima. O detaljnijim preporukama građani će narednih dana biti upoznati putem elektronskih i štampanih medija.

Radno tijelo još jednom naglašava da nema mjesta panici i da je zdravstveni sistem u potpunosti spreman da efikasno odgovori na pojavu masovnijeg obolijevanja od pandemijskog gripa.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?