Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izlaganje ministra finansija Igora Lukšića na II zasijedanju Konferencije strana ugovornica Konvencije UN-a protiv korupcije u Nusa Dui /Indonezija/

Objavljeno: 28.01.2008. 17:50 Autor: Naslovna strana
Izlaganje ministra finansija Igora Lukšića na Drugom zasijedanju Konferencije strana ugovornica Konvencije UN-a protiv korupcije u Nusa Dui /Indonezija/

Ekselencije,
Poštovani učesnici,
Poštovane kolege,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje i što mogu uzeti riječ ispred Vlade Crne Gore. Na početku, želim da istaknem da je pozicija Crne Gore u saglasnosti sa onom koja je predstavljena od strane Predsjedavajućeg EU. Stoga, dozvolite mi da prezentujem nekoliko pitanja od značaja za Crnu Goru.

Crna Gora je deponovala instrument o pristupanju Konvenciji UN-a protiv korupcije, 23. oktobra 2006. godine. Imajući na umu značaj ovog globalnog antikorupcijskog instrumenta, proces harmonizacije i implementacije Konvencije u domaće zakonodavstvo predstavlja jedan od državnih prioriteta, predvidjenih kako u nacionalnom Programu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i u strateškim dokumentima koji se odnose na procese evropskih integracija Crne Gore.

Od 2000. godine, Crna Gora preduzima složenu i sistemsku reformu institucionalnog i pravnog okvira u cilju snižavanja nivoa korupcije i obezbjedjivanja efikasnosti antikorupcijskih politika. Ove aktivnosti su podrazumijevale sveobuhvate zakonodavne procese i primjenu novih odredbi i odgovarajućih medjunarodnih standarda, formiranje specijalizovanih tijela u antikorupcijskoj oblasti, oblasti javnih nabavki, sprječavanja pranja novca i konflikta interesa, uvodjenje i upotrebu specijalnih istražnih tehnika i instituta (zaštita svjedoka, mjere tajnog nadzora itd), kao i formiranje Uprave za antikorupcijsku inicijativu, kao centralnog tijela za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti u vezi sa implementacijom UN Konvencije protiv korupcije u Crnoj Gori.

Imajući na umu pitanja prevencije korupcije, kriminalizacije korupcije, medjunarodne saradnje i povraćaja dobara, kao esencijalnih komponenti Konvencije, buduće aktivnosti nadležnih odrgana Crne Gore odnosiće se na:
Unaprjedjenje zakonodavstva (novi Zakonik o krivičnom postupku, Zakon o pružanju medjunarodne pravne pomoći, Zakon o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini, novi Zakon o konfliktu interesa, Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, itd);
jačanje preventivnih i promotivnih antikorupcijskih aktivnosti, posebno onih koje se preduzimaju od strane medija, nevladinog sektora i civilnog društva;
aktivnosti usmjerene na sprovodjenje istraživanja o oblicima, uzrocima i posljedicama korupcije, u različitim oblastima;
jačanje kapaciteta državnih organa za sprovodjenje zakona, uključujući edukaciju i trening predstavnika nadležnih organa i institucija;
i brojne druge aktivnosti, kako bi se obezbijedio najveći mogući stepen usaglašenosti crnogorskog zakonodavnog i institucionalnog okvira sa UN Konvencijom protiv korupcije.
Navedene aktivnosti će nastaviti da se realizuju uz podršku i saradnju sa UNODC-em, (Kancelarija UN-a za borbu protiv droge i kriminala), UNDP-em, OSCE-om, Savjetom Evrope, Regionalnom Antikorupcijskom Inicijativom (RAI), OECD-om, USAID-om, i drugim medjunarodnim organizacijma i institucijama koje su aktivne na polju borbe protiv korupcije.

Dame i gospodo,

Korupcija predstavlja neizbježnu pratilju razvoja ljudskog društva, prepoznatljivu u pojedinačnim aktima, ali ne izuzetu od strane državnog i privatnog sektora, kao cjeline. U isto vrijeme, ona upućuje na postojanje brojnih barijera u ekonomiji, uključujući i neefikasnost državne administracije. Iz tih razloga, neophodno je boriti se protiv korupcije na nivou cijelog sistema, jer je to i jedini način da se cijeli sistem ima za partnera u borbi protiv "prijetnje stabilnosti i bezbjednosti društva, koja narušava institucije i vrijednosti demokratije, etičke vrijednosti i pravdu, i ugrožava održivi razvoj i vladavinu prava kako je to, izmedju ostalog, definisano u Preambuli Konvencije. Ovo je podjednako važno i za povećanje nivoa ekonomskih sloboda i izgradnju stabilne tržišne ekonomije. To, na kraju, podrazumijeva unaprjedjenje ukupnog kvaliteta državnih usluga.

Iskustvo koje imamo o teškoćama i izazovima strana ugovornica u borbi protiv korupcije, kao i različitim formama organizovanog kriminala, predstavlja neophodnost da se razmotre i prilagode naši napori, stavljajući akcenat na potrebu za saradnjom, razmjenom informacija i transferom znanja o postojećim institucionalnim politikama, kroz najbolju praksu i stečeno znanje.

Ove napore smo učinili mogućim i jačaćemo ih u budućnosti.


Zahvaljujem na pažnji.


Nusa Dua, Bali, Indonezija, 28. januar 1. februar 2008. godine
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?