Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za javnost povodom potpisivanja Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u okviru Pariskog kluba povjerilaca

Objavljeno: 26.02.2008. 22:20 Autor: Naslovna strana
Na osnovu preporuka Sekretarijata Pariskog kluba povjerilaca i Sporazuma između Republike Srbije i Crne Gore o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i razgraničenju finansijskih prava i obaveza, od 10. jula 2006. godine, Ministarstvo finansija je u procesu zaključivanja bilateralnih sporazuma sa zemljama kreditorima iz Pariskog kluba, u cilju formalno pravnog razgraničenja obaveza između Crne Gore i Srbije.

Sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama je četvrti bilateralni Sporazum koji je Crna Gora potpisala sa članicama Pariskog kluba od proglašenja nezavisnosti, poslije sporazuma sa Italijom, Austrijom i Njemačkom.

Bilateralnim Sporazumom između Vlade SAD i Vlade CG preuzima se postojeći bilateralni Sporazum između Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Savezne Republike Jugoslavije potpisan 03. oktobra 2002. godine i odredbama novog Sporazuma postojeći se mijenja samo u definisanim odredbama, dok ostale odredbe Sporazuma iz 2002. godine ostaju važeće za Crnu Goru. Sporazumom je definisano da Crna Gora potvrđuje svoje obaveze za dugove ili garancije bivše SCG iz Sporazuma od 2002. godine, ukoliko se krajnji korisnik kredita nalazi na teritoriji Crne Gore. Za nealocirane obaveze primjenjuje se utvrđeni procenat od 5,88%, definisan u Sporazumu od 10. jula 2006. godine između Crne Gore i Srbije, od ukupnog iznosa nealociranog duga.

Dug Crne Gore prema SAD odnosi se na dug prema Export Import banci (Ex-Im) SAD u iznosu od USD 18.514.000, i prema Američkoj agenciji za razvoj (USAID) u iznosu od USD 321.000. Iznos duga po osnovu kapitalisane kamate je USD 3.273.000.

PR SLUŽBA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?