Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje povodom teksta objavljenog u dnevnom listu Dan, dana 28.03.2008 godine

Objavljeno: 28.03.2008. 21:00 Autor: Naslovna strana
Povodom teksta objavljenog u dnevnom listu Dan, dana 28.03.2008 godine, na strani 16, pod naslovom Nadoknadu smanjuju 25 puta, u kojem se navodi da je Odbor za restituciju nekretnina sa područja jezera Slano, Krupac i Vrtac ogorčen odlukom Ministarstva finansija da primjenjuje novu metodologiju obračuna nadoknade izgubljenih imovinskih prava,
U cilju pravilnog informisanja crnogorske javnosti, ukazujemo na sljedeće:

Odredbama Zakona o izmjenama i dopuna ma Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju (Sl.list RCG"br.49/07), konkretno u čl.23, pripisano je da se vrijednost oduzetih stvari ili prava utvrđuje prema stanju imovine u momentu oduzimanja, a saglasno Uredbi o procjeni vrijednosti i utvrđivanju naknade za oduzetu imovinu, koja je donijeta od strane Vlade Crne Gore i objavljena u službenom listu Crne Gore br.07/08.

Takođe, članom 37 navedenog zakona je propisano da će se na predmete čije je rješavanje započeto, a nije okončano prije stupanja na snagu ovog zakona, primjeniti odredbe ovog zakona.
Konkretno, predmeti bivših vlasnika, na koje se odnosi navedeni novinarski tekst,do dana stupanja na snagu ovog zakona nesporno nijesu konačno završeni, pa se , s toga, na iste moraju primjeniti navedene odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju , u sklopu kojeg i navedena Uredba.

U dijelu teksta , koji se odnosi na ponovni postupak vještačenja, ističemo da se, s obzirom na navedeno, radi o samo striktnoj primjeni Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju i Zakona o opštem upravnom postupku od strane nadležnih prvostepenih Komisija.

Cijene koje se dobiju primjenom navedene uredbe, prema provjerenim podacima dobijenim od nadležene Uprave za nekretnine odgovaraju tržišnim cijenama koje se formiraju na tom području, a što potvrđuje i činjenica da se vojna imovina nekretnine koje se nude na prodaju na tom području procjenjuju po tim istim cijenama .
Takođe, napominjemo da se nijedna zemlja koja je sprovodila ili još sprovodi postupak restitucije nije opredijelila za obeštećenje po tržišnim cijenama, već mnogo nižim.


PORTPAROL
Ana Miljanić

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?