Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za javnost Ministarstva finansija

Objavljeno: 07.04.2008. 22:11 Autor: Naslovna strana
Na osnovu Odluke o uslovima i postupku otkupa potraživanja obveznicama devizne štednje građana i obveznicama bivših vlasnika po osnovu obeštećenja za oduzeta imovinska prava, 20. marta 2008. godine upućen je Javni poziv za otkup potraživanja Crne Gore evidentranih u Ministarstvu finansija, čime je omogućeno svim pravnim i fizičkim licima da otkupe svoj dug pod povoljnim uslovima.
Prema podacima CDA-e, do 4. aprila 2008. godine pravna lica su otkupila 2.951.846 duga i to: HTP "Korali"AD -Bar otkupilo je u cjelosti dug od 235.481, koji se odnosi na obaveze prema Londonskom klubu povjerilaca i Međunarodnoj finansijskoj korporaciji, kao i HTP "Budvanska rivijera" koja je otkupila dug od 1.946.365 prema istim ino kreditorima. HTP "Onogošt" AD-Nikšić je, od ukupno evidentiranog duga koji iznosi 831.391 , otkupio 770.000 ili 92,6%, a s obzirom da Javni poziv važi do 20. juna 2008.godine, očekuje se otkup i ostatka duga. Prema iskazanom interesovanju, Ministarstvo finansija očekuje da će se tom pozivu odazvati još jedan broj dužnika sa značajnim iznosom duga.
Među fizičkim licima, čiji osnov duga čine krediti korišćeni za samozapošljavanje preko Montenegrobanke i Zavoda za zapošljavanje, a koje je Vlada preuzela 24. decembra 2003 godine, dug su otkupila dva dužnika u ukupnom iznosu od 45.017 i sada je u toku postupak za povlačenje sudskih sporova i skidanje upisanih tereta sa njihove imovine.
Iz navedenog se može zaključiti da su finansijski efekti za Vladu značajni, jer se za iznos prodatih obveznica smanjuje obaveza budžeta za izdvajanje sredstava za preuzete zakonske obaveze po osnovu devizne štednje građana i restitucije. Primjera radi, budžetom za 2008. godinu, za obaveze po osnovu restitucije planirano je 10 miliona, a samo za deset dana prodata potraživanja Vlade su skoro 3 miliona .
Pozitivni efekti za dužnike su takođe višestruko značajni, jer se kod pravnih lica rasterećuju bilansi od starih dugova, što je od značaja za likvidnost tih društava i uspješnije poslovanje uz mogućnost novih kreditnih aranžmana.
Kod fizičkih lica ova aktivnost je od posebnog značaja, iz razloga što su svi dugovi utuženi sa izvršnim sudskim presudama za prodaju založene imovine. Kod ove kategorije dužnika postoji veliko interesovanje i očekuju se značajni efekti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?