Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za javnost povodom potpisivanja Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Švajcarske Konfederacije u okviru Pariskog kluba povjerilaca

Objavljeno: 30.05.2008. 16:24 Autor: Naslovna strana
Sporazumom između Vlade Crne Gore i Vlade Švajcarske Konfederacije preuzima postojeći bilateralni Sporazum izmerđu Vlada Švajcarske Konfederacije i Savezne Republike Jugoslavije potpisan 03. oktobra 2002 godine čije glavne odredbe ostaju važeće za Crnu Goru.

Sporazumom je definisano da se dug Crne Gore prema Švajcarskoj konfederaciji sastoji od duga bivše SFRJ prema Švajcarskoj koji je korišćen ili garantovan od strane korisnika lociranih na teritoriji Crne Gore.

Ukupan iznos duga Crne Gore prema Švajcarskoj Konfederaciji iznosi 2,4 miliona švajcarskih franaka (CHF). Od ukupnog iznosa duga, preko 98% duga je alocirano i korisnici su bila crnogorska preduzeća (KAP, Radoje Dakić, Primorka Bar, Vukman Krušćić Mojkovac), a nelocirani dio duga, poslije otpisa od 66% Crnoj Gori je pripao kao specijalna vrsta nealociranog duga ili zamjena, a na osnovu Zakona o dopunama Zakona o kreditnim odnosima sa inostranstvom bivše SFRJ (član 49 c). Dug prema Švajcarskoj će se otplaćivati do 2024 godine, a kamatna stopa je šestomjesečni CHF LIBOR uvećan za maržu 0,5%.

Sporazum sa Švajcarskom Konfederacijom je peti sporazum, koji Crna Gora, od sticanja nezavisnosti, potpisuje u okviru Pariskog kluba povjerilaca.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?