Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva finansija: Povodom izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja penzionerima

Objavljeno: 28.08.2008. 20:45 Autor: Naslovna strana
Vlada Crne Gore je krajem jula 2008. godine, za izmirenje obaveza korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, donijela Odluku o emisiji obveznica Crne Gore po osnovu obeštećenja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (Službeni list CG, broj 48/08), shodno kojoj je datum emitovanja obveznica 15. avgust 2008. godine i iznos emisije je 105.000.000,00 eura.

Dinamika izmirenja obeštećenja utvrđena je Zakonom o obeštećenju korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (Službeni list CG, broj 40/08) i realizovaće se u šest rata, i to:

- 20. oktobra 2008. godine 1/6 obeštećenja;
- 20. aprila 2009. godine 1/6 obeštećenja;
- 20. oktobra 2009. godine 1/6 obeštećenja;
- 20. aprila 2010. godine 1/6 obeštećenja;
- 20. oktobra 2010. godine 1/6 obeštećenja;
- 20. april 2011. godine 1/6 obeštećernja.

U iznos vrijednosti obveznica koje dospijevaju za naplatu, obračunata je i uključena kamata u visini od 2% na godišnjem nivou, od dana zaključenja Sporazuma između Saveza udruženja penzionera Crne Gore, Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija i Republičkog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (10. decembar 2007. godine).

Obveznice emitovane u skladu sa navedenim Zakonom mogu se koristiti i prije 20. oktobra 2008. godine (roka dospijeća) za: plaćanje računa utrošene električne energije; plaćanje poreskih obaveza; kupovinu akcija državnih preduzeća i preduzeća koja su u vlasništvu Fonda za razvoj Crne Gore, Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore koja su u procesu privatizacije; kupovinu stanova, rezidencijalnih prostorija, zemljišta ili druge imovine u državnoj svojini.

U skladu sa Uredbom o konverziji obeštećenja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u obveznice i o načinu i bližim uslovima realizacije obveznica (Službeni list CG, broj 45/08), promet obveznicama na tržištu hartija od vrijednosti je slobodan u skladu sa zakonom kojim je uređen promet hartija od vrijednosti.

Ministarstvo finansija aktivno radi na obezbjeđenju uslova za korišćenje obveznica prije roka dospijeća. Tako je na osnovu dobijenog rješenja od Komisije za hartije od vrijednosti, otvorilo račun obveznica kod Centralne Depozitarne Agencije AD Podgorica (Centralne Depozitarne Agencije). U toku je izrada spiska imaoca prava koji treba da sačini Republički Fond penzijskog i invalidskog osiguranja i što prije dostavi Ministarstvu finansija, na osnovu kojeg će Centrala Depozitarna Agencija sa računa obveznica prenijeti obveznice na račune vlasnika hartija od vrijednosti. Očekuje se da će ova procedura biti završena u što kraćem roku i da će imaoci prava na obeštećenje u prvoj polovini septembra moći plaćati račune utrošene električne energije i slobodno trgovati na tržištu hartija od vrijednosti.

Obveznice glase na ime, a ne na donosioca, prenosive su i ne podliježu porezu na imovinu i kapitalnu dobit. Obveznicama po osnovu obeštećenja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, račune za utrošenu električnu energiju moći će da plati isključivo dužnik vlasnik obveznica, na osnovu prethodno pribavljene potvrde o visini duga od Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?