Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar finansija Igor Lukšić posjetio opštinu Nikšić

Objavljeno: 16.09.2008. 23:11 Autor: Naslovna strana
Ministar finansija dr Igor Lukšić, posjetio je 15. i 16. septembra opštinu Nikšić, gdje je sa direktorima Fonda za razvoj, Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Zavoda za zapošljavanje Draganom Lajovićem, Zoranom Vukčevićem i Zoranom Jelićem, promovisao i prezentirao građanima Vladin projekat Posao za Vas.

Prvog dana posjete, ministar Lukšić i direktori Fonda za razvoj, Direkcije za mala i srednja preduzeća i Zavoda za zapošljavanje sastali su se sa predsjednikom opštine Nebojšom Radojičićem i njegovim saradnicima. Na sastanku je razgovarano o tekućim i planiranim infrastrukturnim projektima od značaja za opštinu Nikšić (vodovod, putna i komunalna infrastruktura i dr.), kao i o svim aktivnostima koji su posljednjih godina realizovane na planu unapređenja opštine, smanjenja nezaposlenosti i poboljšanja životnog standarda građana.

Ministar finansija je istakao da ekonomski sistem u Crnoj Gori posljednjih godina ostvaruje dinamičan razvoj i da će se nastavkom investicionog ciklusa održati taj rast. Ekonomski parametri, kao što su lični dohodak koji je iznad prosjeka u državi, stopa nezaposlenosti od 10,36%, odnosno broj nezaposlenih koji je posljednjih 10 godina smanjen sa preko 13.000 na 3.302, okončanje procesa privatizacije, investicije u enegretici, građevinarstvu i turizmu, pokazatelji su da je opština Nikšić uspješno okončala tranzicionu fazu i ostvarila značajan ekonomski rast.

Na sastanku je konstatovano da aktivnim i pasivnim mjeramama, te realizacijom projekata kao što je Posao za Vas, treba raditi na rješavanju socio-ekonomskih pitanja nezaposlenih. Takođe, zaključeno je da opština Nikšič, osim u sektoru građevinarstva i energetike, ima velike potencijale za razvoj turizma (Ski centar Vučje, alpinizam, rafting, kanoning i dr. održivi oblici) i da u narednom periodu treba raditi na stvaranju mogućnosti za realizaciju investicija u turizmu.

Prema programu posjete, ministar i direktori posjetili su Zavod za zapošljavanje Nikšić, gdje su nezaposlenim licima prezentirali mogućnosti za korišnjenje kreditnih linija u sklopu projekta "Posao za vas". Nakon toga posjetili su su uspješno greenfield preduzeće Gitanes Les, koje se bavi drvopreradom i proizvodnjom namještaja, a koje je u prethodnom periodu koristilo kreditnu liniju Direkcije za mala i srednja preduzeća. Ministar i direktori obišli su i Mlin Muharem Asović i upoznali se sa aktivnostima menadžmenta kompanije, koji aktivno radi na poboljšanju ekonomskog statusa zaposlenih, povećanju proizvodnih kapaciteta i izvoza, kao i uvođenju novih sadržaja i tehnologija u proizvodnju.

Predstavnici Vlade prezentirali su projekat Posao za vas u mjesnim zajednicama Centar I i Vidrovan i odgovarali na pitanja zainteresovanih građana, o pokretanju biznisa, realizaciji određene biznis ideje i dugim pitanjima koja se odnose na mogućnost zapošljavanja.

Drugog dana posjete, ministar je u razgovoru sa građanima pod nazivom Otvoreno sa ministrom, zajedno sa direktorom Zavoda za zapošljavanje Zoranom Jelićem, razgovarao sa građanima i odgovarao na njihova pitanja. Zainteresovani građani, koji su prezentirali svoje biznis ideje, od ministra i direktora Zavoda za zapošljavanje dobili su konkretne prijedloge i savjete za koju kreditnu liniju da se odluče, kao i informacije na koji način mogu da iskoriste sve mogućnosti programa Posao za Vas.

Nakon toga održana je tribina na kojoj su učestvovati direktori Fonda za razvoj, Agencije za mala i srednja preduzeća i Zavoda za zapošljavanje, te predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji su predstavili projekat Posao za Vas i odgovarali na pitanja nezaposlenih, preduzetnika, uspješnih korisnika kreditnih linija i zainteresovanih lica.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?