Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bar: Izlaganje ministra finasija Igora Lukšića na konferenciji za novinare povodom Dana carinske službe

Objavljeno: 17.10.2008. 20:05 Autor: Naslovna strana
Dame i gospodo,

Posebna mi je čast i zadovoljstvo što danas mogu da vas pozdravim na ovoj svečanosti povodom puštanja u rad specijalizovanog carinskog skenera.

Na samom početku želim da svim pripadnicima carinske službe čestitam sjutrašnji praznik dan službe i da im se zahvalim za predano angažovanje u predhodnom periodu o čemu najbolje govore postignuti rezultati i uvaženost koju naša služba ima kod međunarodnih partnera.

Tehničko opremanje carinskog sistema u Crnoj Gori je posao koji obavljamo u kontinuitetu jer smo svjesni činjenice da samo dobro opremljen sistem može da odgovori obavezama i očekivanjima koje svi imamo od Uprave Carina.

Kad to kažem u prvom redu mislim na efikasno sprovođenje Sporazuma o slobodnoj trgovini čiji je Crna Gora potpisnik, a što je naša obaveza i važan korak u procesima evropskih i evroatlanskih integracija. Pored efikasnijeg procesa koji je direktna posledica tehničkog jačanja, nabavka i upotreba ovakvih skenera značajno doprinosi zaštiti carinskog područja što je takođe naš interes.

Drugi važan aspekt zbog kojeg smo se odlučili za ovu, ne malu, investiciju je borba protiv organizovanog kriminala .Kao što ste upoznati Vlada Crne Gore radi na sprovođenju Akcionog plana za sprovođenje programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a današnji događaj je upravo u skladu sa njim. Ovo je jasna poruka svima da u poslovima koji su zasnovani na krijumčarenju droge i drugih opasnih materija, zaobiđu Crnu Goru.

Na kraju, ali ne i manje važno, želim da istaknem očekivanje da će tehničko jačanje, uz brz i efikasan servis dovesti i do povećanja prometa jer se naša konkuretska sposobnost dovodi na nivo onih destinacija u okruženju koje su već stavile u upotrebu ovakve uređaje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?