Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Vlada usvojila Strategiju i Akcioni plan za unapređenje kvaliteta finansijskog izvještavanja

Objavljeno: 30.10.2008. 21:44 Autor: Naslovna strana
Vlada je danas na sjednici usvojila Strategiju i Akcioni plan za unapređenje kvaliteta finansijskog izvještavanja. Strategija i Akcioni plan pripremljeni su na osnovu Izvještaja o poštovanju standarda i propisa, koji se odnose na računovodstvo i reviziju, a koji je pripremio tim Svjetske banke tokom svog boravka u Crnoj Gori 2006. godine. Tim izvještajem formulisane su međusobno povezane i konzistentne preporuke, sa ciljem da se poboljša okruženje finansijskog izvještavanja u Crnoj Gori. Prateći te preporuke, Ministarstvo finansija Crne Gore osnovalo je Nacionalni Savjet za računovodstvo i reviziju, čiji je zadatak, između ostalog bio, izrada Strategije i Akcionog plana za unapređenje kvaliteta finansijskog izvještavanja u Crnoj Gori.

Strategija i Akcioni plan za unapređenje kvaliteta finansijskog izvještavanja predstavlja jasan i sistematičan program mjera za poboljšavanje zakonskog okvira, institucija i računovodstvene profesije, posebno u dijelu koji se odnosi na računovodstvo, reviziju i poslovnu kulturu, a u cilju postizanja visokog kvaliteta finansijskog izvještavanja.

Strategija, takođe, ima za cilj da prepozna i definiše aktivnosti i instrumente koji će voditi usklađivanju regulatornog okvira finansijskog izvještavanja sa acquis-jem, uključujući pripremu konsolidovanih finansijskih iskaza, propisa revizorskih firmi i elektronsko objavljivanje finansijskih iskaza, kao i da definiše proporcionalne zahtjeve za finansijskim izvještavanjem malih i srednjih preduzeća.

Implementacija Strategije i Akcionog plana rezultiraće i povećanjem povjerenja svih zainteresovanih subjekata u finansijske izvještaje privrednih društava u Crnoj Gori.

U izradi Strategije i Akcionog plana učestvovali su Ministarstvo finansija, Ministarstvo za ekonomski razvoj, Centralna banka, Komisija za hartije od vrijednosti, Agencija za nadzor osiguranja, MONSTAT, Privredni sud Podgorica, Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore i Institut računovođa i revizora Crne Gore.

Ovdje možete preuzeti Strategiju i Akcioni plan za unapređenje kvaliteta finansijskog izvještavanja.Download
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?