Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Posjeta savjetodavne misije Evropske Komisije

Objavljeno: 24.11.2008. 23:00 Autor: Naslovna strana
U Crnoj Gori će od 24-26. novembra 2008. godine boraviti predstavnici savjetodavne misije Generalnog direktorata Evropske Komisije za proširenje i regionalna pitanja. Posjeta predstavlja nastavak savjetodavne misije Generalnog direktorata za proširenje iz jula 2008. godine i ima za cilj da definiše u kojoj se fazi priprema za dobijanje nacionalne akreditacije, odnosno procesa pripreme propratnog aplikacionog paketa, nalazi Crna Gora. Takođe, jedan od ciljeva će biti sagledavanje trenutne situacije u kojoj se nalazi Crna Gora, kao i napretka koji je ostvaren u prethodnom periodu. Tom prilikom će biti održani sastanci sa institucijama ključnim za proces prelaska sa centralizovanog na decentralizovani sistem implementacije (DIS).

Prema Izvještaju Generalnog direktorata za proširenje, koji je dostavljen nakon njihove prve savjetodavne misije, Crna Gora je preduzela veoma značajne korake na putu postepenog prenošenja upravljanja EU sredstvima sa Evropske komisije na nacionalne institucije, uključujući imenovanje ključnih funkcija i tijela, definisanih Uredbom o sprovođenju IPA (Instrument za pretpristupnu pomoć).

Predstavnici revizora Evropske komisije, odnosno Generalnog direktorata Evropske Komisije za proširenje, Vesa-Pekka Poutanen i Robert Schweighofer, sastaće se sa ključnim predstavnicima u procesu DIS-a: sekretarom Ministarstva finansija mr Damirom Šehovićem, koji će revizore primiti u ime Ovlašćenog službenika Vlade za akreditaciju (CAO), zatim sa pomoćnikom ministra za trezor Dušanom Perovićem, koji je Nacionalni službenik za ovjeravanje (NAO) i šef odsjeka za Nacionalni fond, kao i sa Nacionalnim službenikom nadležnim za ovjeravanje programa (PAO) Natašom Kovačević, koja je istovremeno i koordinator Odjeljenja za finansiranje i ugovaranje.

Tokom posjete, misija Generalnog direktorata Evropske komisije za regionalna pitanja će predstavnicima Vlade prezentirati IPA III komponentu. Podsjećanja radi, IPA se sastoji iz 5 komponenti, pri čemu se III komponenta odnosi na regionalni razvoj, a Crna Gora kao potencijalni kandidat ima pristup prvim dvijema komponentama IPA. Naravno, sticanjem akreditacije, Crna Gora bi bila u prilici da koristi i ostale tri IPA komponente.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?