Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uvodno izlaganje ministra finansija Igora Lukšića povodom predstavljanja Studije pregleda javne potrošnje i institucija u Crnoj Gori Sa druge strane uspona: Politika rasta i fiskalna ograničenja

Objavljeno: 05.12.2008. 16:20 Autor: Naslovna strana
Dame i gospodo,

U ime Vlade Crne Gore želio bih da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu na današnju prezentaciju finalnog izvještaja Svjetske banke pod nazivom Crna Gora: Pregled javne potrošnje i institucija. Naročito mi je veliko zadovoljstvo da pozdravim predstavnike Svjetske banke sa kojom Crna Gora intenzivno sarađuje od 2001. godine.

Ministarstvo finansija Crne Gore, kao ministarstvo koje najviše sarađuje sa Svjetskom bankom, dalo je punu podršku, zajedno sa ostalim ministarstvima i državnim institucijama, timu eksperata banke koji su radili na izvještaju. Nakon završetka rada na projektu ne mogu, a da ne izrazim zadovoljstvo urađenim poslom. Izvještaj na sistematičan i kvalitetan način, uz obilje podataka, prikazuje činjenično stanje u nekoliko oblasti koje su izuzetno značajne za upravljanje sistemom javne potrošnje u Crnoj Gori.

Za razliku od prethodnog Izvještaja, koji je rađen u prvoj polovini 2006. godine, i nije obuhvatio period naglog ekonomskog rasta koji je uslijedio, novi Izvještaj je sveobuhvatniji i precizniji, jer obuhvata period od 2003-2007. godine sa projekcijama za 2008. i naredne godine. Možemo reći da se slažemo sa većinom konstatacija i projekcija koje su prezentirane u izvještaju, jer makroekonomske i fiskalne projekcije Ministarstva finansija Crne Gore predviđaju približno iste trendove.

Međutim, treba napomenuti da je dokument rađen u prvoj polovini 2008. godine, a u međuvremenu se situacija na svjetskom tržištu toliko promijenila, i mijenja se, tako da su alternativni scenariji prezentirani u dokumentu bili veoma koristan putokaz u kreiranju najnovijih makroekonomskih i fiskalnih projekcija za 2009. godinu i srednjoročni okvir javne potrošnje.

Naime, crnogorska ekonomija je kao mala i otvorena izložena eksternim šokovima i globalnim kretanjima u svjetskoj ekonomiji. Globalna ekonomska kriza, koja je otpočela sredinom 2008. godine, dovela je do usporavanja rasta ili čak ulaska u recesiju najvećih svjetskih ekonomija (SAD, Japan, Evropska unija). Realni sektor u Crnoj Gori u 2009. godini biće pogođen kroz smanjenje tražnje i cijena proizvoda koji značajno utiču na BDP u Crnoj Gori (aluminijum, čelik), potencijalno smanjenje rasta u građevinarstvu i turističkoj djelatnosti, kao i limitiranim i skupljim izvorima finansiranja.

Zbog toga, makroekonomski i fiskalni okvir za Crnu Goru u periodu 2009-2012. godine baziran je na očekivanjima postepenog sniženja stopa rasta, sniženju fiskalnih prihoda budžeta Crne Gore i lokalne samouprave, kao i korišćenju sredstava depozita i zaduživanju za potrebe finansiranja planiranog nivoa javne potrošnje. Vlada Crne Gore već je usvojila paket mjera ekonomske politike koje idu u pravcu očuvanja makroekonomske stabilnosti, povećanja produktivnosti i očuvanja povoljnog ekonomskog ambijenta kroz mjere fiskalne i socio-ekonomske politike.

Izvještaj koji je pred nama će biti nesumnjivo od velike koristi svim kreatorima politike na državnom nivou u narednom periodu, ali i implementatorima na svim nivoima državnog aparata. Ja sa ovog mjesta izražavam spremnost Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore da pruži i u budućim projektima punu saradnju ekspertima Svjetske banke.

Zahvaljujem na pažnji.Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?