Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić razgovarao sa predstavnicima Generalnog direktorata za ekonomska i finansijska pitanja Evropske komisije

Objavljeno: 27.01.2009. 20:15 Autor: Naslovna strana
Potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić i pomoćnik ministra Milorad Katnić sa saradnicima, sastali su se danas sa predstavnicima Generalnog direktorata za ekonomska i finansijska pitanja (DGECFIN) Evropske komisije, Hose Leandrom i Antoniom Sančezom.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o fiskalnom okviru i perspektivama za naredni srednjoročni period, kao i o mogućim konsekvencama globalne finansijske krize na Crnu Goru. Predstavnici Ministarstva finansija su prezentirali fiskalne tokove na kraju 2008. godine, uz konstataciju da su ostvarena kretanja bila na liniji planiranih budžetom za 2008. godinu. Takođe je diskutovano i o javno finansijskom okviru do 2011. godine i alternativnim makrofiskalnim scenarijima, imajući u vidu mogućnost različitih potencijalnih uticaja globalne finansijske krize na crnogorski ekonomski sistem. Detaljno su razmatrana i struktura i projekcije kretanja javnog duga u narednom srednjoročnom periodu i dalje aktivnosti u vezi sa procesom privatizacije i planovi na daljem privlačenju stranih direktnih investicija.

Takođe, na sastanku su predstavljene mjere koje crnogorska Vlada preduzima na eliminisanju negativnih efekata globalne finansijske krize, sa njihovim fiskalnim efektima. Navedene mjere su bazirane na jačanju komponente potrošnje (privatne, državne i investicione), u cilju obezbjeđivanja dodatne likvidnosti sistema. S obzirom da su navedene teme i pitanja sadržani u Ekonomskom i fiskalnom programu za Crnu Goru 2008 2011 (2008 EFP), današnji razgovori se mogu smatrati i prezentacijom Ekonomskog i fiskalnog programa za 2008. godinu, prije njegovog zvaničnog dostavljanja Evropskoj komisji, koje je planirano do kraja januara mjeseca. Predstavnicima DGECFIN-a je na sastanku uručena i preliminarna verzija tog dokumenta.

Predstavnici Ministartsva finansija su upoznali predstavnike DGECFIN-a sa aktivnostima koje se realizuju u saradnji sa Svjetskom bankom, u cilju stvaranja institucionalnih i regulatornih uslova za unapređenje biznis okruženja i poboljšanja rejtinga Crne Gore u Izvještaju o lakoći poslovanja (Doing Business Izvještaj), koji publikuje Svjetska banka.

Predstavnici DGECFIN-a su pozitivno ocijenili postojanje alternativnih makrofiskalnih scenarija, izabrani pristup crnogorske Vlade na eliminisanju negativnih efekata globalne finansijske krize, kao i aktivnosti na eliminisanju biznis barijera.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?