Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Prva banka vratila dio kredita, koji je Vlada Crne Gore odobrila u skladu sa Zakonom o mjerama za zaštitu bankarskog sistema

Objavljeno: 14.03.2009. 20:31 Autor: Naslovna strana
Postupajući po Ugovoru koji je 17. decembra 2008. godine potpisala sa Vladom Crne Gore o dobijanju kreditne podrške, Prva banka Crne Gore a.d. Podgorica je 14. marta 2009. godine vratila Vladi Crne Gore dio kredita u iznosu od 11 miliona eura.

Vlada Crne Gore je Ugovorom br. 01-9510/1 od 17. decembra 2008. odobrila Prvoj banci kredit u iznosu od 44 miliona eura, u skadu sa Zakonom o mjerama za zaštitu bankarskog sistema na period od tri mjeseca od dana zaključivanja ugovora, sa mogućnošću produženja roka najduže na period od godinu dana od dana zaključenja ugovora (na sajtu Ministarstva finansija Ugovor je objavljen 18. decembra 2008.). Ta kreditna podrška imala je za cilj da obezbijedi likvidnost i stabilnost Prve banke, kao i nesmetano funkcionisanje te banke i cjelokupnog bankarskog sektora u Crnoj Gori, koji je najviše pogođen globalnom finansijskom krizom.

Istovremeno sa vraćanjem 11 miliona eura, Prva banka Crne Gore kao korisnik kredita, u skladu sa članom 8 Ugovora o kreditnoj podršci, obratila se Vladi Crne Gore sa zahtjevom za produženje ugovora za preostali iznos duga od 33 miliona eura. O tom zahtjevu Ministarstvo finansija zatražilo je mišljenje Centralne banke koja je, u skladu sa Ugovorom o kreditnoj podršci, ovlašćena institucija za kontrolu korišćenja sredstava odobrenog kredita.

Nakon dobijanja mišljenja Centralne banke, koje se očekuje naredne nedjelje, Vlada Crne Gore će razmotriti zahtjev Prve banke za produženje ugovora.

U skladu sa obavezom iz Ugovora o kreditnoj podršci, Prva banka je usvojila Strategiju upravljanja bankom i projektovani biznis plan sa predlogom mjera koje će biti preduzete u cilju uspostavljanja i održavanja likvidnosti banke za period od godinu dana.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?