Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Potpredsjednik Vlade i ministar finansija, dr Igor Lukšić, održao predavanje na Džons Hopkins univerzitetu

Objavljeno: 29.04.2009. 23:30 Autor: Naslovna strana
Potpredsjednik Vlade i ministar finansija, dr Igor Lukšić, održao je sinoć na prestižnom Džons Hopkins univerzitetu u Vašingtonu predavanje na temu Uticaj globalne ekonomske krize na region jugoistočne Evrope. Potpredsjednik Vlade upoznao je studente, takođe, i sa procesom evroatlanskih integracija, pristupanjem STO i drugim važnim političkim i ekonomskim temama u Crnoj Gori.
Govoreći o uticaju ekonomsko - finansijske krize na Crnu Goru, potpredsjednik Lukšić je predstavio paket socijalno-ekonomskih mjera za prevazilaženje posljedica te krize, koje se odnose na podršku privredi, malim i srednjim preduzećima, bankarskom sektoru, građanima i dr.
Kao potencijalne amortizere krize, istakao je kreditnu podršku od stane EU i Svjetske banke, a na pitanje zašto se Crna Gora do sada nije zadužila kod MMF-a, potpredsjednik je pojasnio da Crna Gora do sada nije imala potrebu za aranžmanom sa MMF-om, te da će se o eventualnom aranžmanu odrediti nova crnogorska Vlada.
Kao najveće izazove u narednom periodu, istakao je održavanje stabilnosti u fiskalnom sistemu, okončanje procesa privatizacije, restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu, smanjenje biznis barijera, realizaciju važnih infrastukturnih projekata, kao što su auto-put, sistem vodosnabdijevanja i dr.
U dijelu izlaganja koji se odnosi na ekonomske reforme, potpredsjednik Vlade govorio je o značaju uvođenja eura za stabilizaciju monetarnog sistema i crnogorske ekonomije, slobodnom protoku kapitala i politici jednocifrenih poreza, kao konceptu za kreiranje otvorenog ekonomskog sistema za nova ulaganja i investicije.
Potpredsjednik Lukšić je istakao da je crnogorska ekonomija posljednjih godina rasla u prosjeku 9% i da je Crna Gora među rijetkim zemljama koja je, i u uslovima ekonomske krize, ostvarila ekonomski rast od 8%. Takođe je naglasio značaj stranih investicija za razvoj crnogorske ekonomije, te činjenicu da je Crna Gora lider u Evropi po pitanju stranih direktnih investicija.
Potpredsjednik je upoznao studente i sa reformama javnih finansija, ukazujući da je Crna Gora u posljednje tri godine ostvarila budžetski suficit koji je u prosjeku bio 4%, a da je po pitanju javnog duga sa 26,8%, Crna Gora jedna od najmanje zaduženih zemalja u Evropi. Stabilizacija javnih finansija posljednjih godina u uslovima finansijske krize, doprinijela je da se iskoriste nacionalni instrumenti za prevazilaženje posljedica krize i da država, u trenutku prelivanja krize, reaguje blagovremeno.
Studente je zanimao status Crne Gore na planu pridruživanja Evropskoj uniji i članstva u NATO-u, te koliko Crna Gora ulaže u nauku i inovacije, pozitivne strane uvođenja eura, značaj stanih investicija za crnogorsku ekonomiji i dr.


PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?