Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Implementacioni sporazum

Objavljeno: 06.05.2009. 18:24 Autor: Naslovna strana
U skladu sa zahtjevima Evropske unije na polju prenosa vlasništva nad upravljanjem sredstvima Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) sa Evropske komisije (EK) na Crnu Goru, odnosno zahtjevima procesa uspostavljanja Decentralizovanog sistema upravljanja (DIS), potpisan je Implementacioni sporazum između Nacionalnog službenika za ovjeravanje (NAO) i Službenika nadležnog za ovjeravanje programa (PAO). U tom smislu, ugovorne strane Sporazuma su ovlašćeni predstavnici Ministarstva finansija, Dušan Perović (NAO) i Nataša Kovačević (PAO). Sporazum se isključivo odnosi na Decentralizovani sistem upravljanja programima IPA komponente I pod nazivom Pomoć tranziciji i izgradnja institucija.

Takođe, važno je i naglasiti da Implementacioni sporazum predstavlja važan korak u okviru aktivnosti projekta pod nazivom Prvi koraci ka uvođenju Decentralizovanog sistema implementacije (DIS) u Crnoj Gori koji pruža tehničku podršku Ministarstvu finansija i Sekretarijatu za evropske integracije, kao i ostalim učesnicima DIS procesa, u cilju jačanja administrativnih i upravljačkih kapaciteta i ispunjavanja akreditacionih kriterijuma IPA tijela.

Postojanje Implementacionog sporazuma je od izuzetne važnosti kako bi se formalno definisale odgovornosti i funkcije Nacionalnog službenika za ovjeravanje (NAO), Nacionalnog fonda (NF), i Službenika nadležnog za ovjeravanje programa (PAO) kao rukovodiocem Sektora za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) kao dio operativne strukture (OS) za programe finansirane iz IPA komponente I.

Neka od krucijalnih pitanja uobličenih odredbama Sporazuma su i akreditacija operativne strukture (OS) od strane nacionalnog službenika za ovjeravanje (NAO), nacionalno kofinansiranje, prihvatljivost rashoda, nabavke, isplata IPA sredstava, povraćaj IPA sredstava, informisanje i izvještavanje NAO/NF od strane CFCU, koordinacija nadzora jedinica za implementaciju projekata (PIUs) od strane NAO i PAO. Takođe, Sporazum uključuje i odredbu koja se odnosi na Izjave o jemstvu koje pripremaju CFCU i PIUs i treba da sadrže potvrdu o efektivnom funkcionisanju sistema interne kontrole u oblasti upravljanja sredstvima, kao i potvrdu u vezi zakonitosti i tačnosti transakcija sa elementima pratećih računovodstvenih informacija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?