Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Prva runda pregovora o zaključivanju Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Crne Gore i Irske

Objavljeno: 02.06.2009. 20:30 Autor: Naslovna strana
Prva runda pregovora u vezi zaključivanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Crne Gore i Irske u odnosu na poreze na dohodak pravnih i fizičkih lica održana je prethodnih dana u Podgorici. Crnogorsku delegaciju predvodila je pomoćnik ministra finansija Koviljka Mihailović, a irsku direktor Odsjeka za korporativni i međunarodni biznis Helen O'Grejdi.

Predmetnim ugovorom regulisalo bi se otklanjanje dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak pravnih i fizičkih lica i dobit pravnih lica (zarada zaposlenih, prihoda od samostalnih djelatnosti, kamata, dividendi, autorskih naknada, prihoda od kapitala, penzija...), kao i druga pitanja koja su u vezi sa izbjegavanjem dvostrukog oporezivanja i eliminisanjem poreske evazije.

U toku pregovora postignuta je saglasnost o najvećem broju pitanja koja se regulišu predmetnim ugovorom, a manji broj njih biće razmotren tokom druge runde pregovora, koja će se održati početkom jula u Irskoj.

Obje delegacije iskazale su spremnost da se što prije dođe do zaključivanja ugovora, kako bi se on mogao primjenjivati od početka naredne godine.

Zaključivanjem navedenog ugovora obezbijedilo bi se eliminisanje dvostrukog oporezivanja dohotka rezidenata obje države ugovornice, uklanjanje poreskih prepreka za strana ulaganja, primjenjivanje načela jednakog poreskog tretmana fizičkih i pravnih lica država ugovornica, unapređenje naučne, kulturne i sportske saradnje, kao i političkih odnosa država ugovornica.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?