Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva finansija

Objavljeno: 26.06.2009. 18:56 Autor: Naslovna strana
Po osnovu tehničke pomoći koju je Vlada Crne Gore dobila od Evropske unije, kroz projekat Prvi koraci u uspostavljanju Decentralizovanog implementacionog sistema (DIS) u Crnoj Gori, u Ministarstvu finansija, pored tri dugoročna eksperta, u periodu od 15. juna do 03. jula 2009. godine u Podgorici, borave i tri kratkoročna eksperta: Rasa Surauciene, Viktoras Sirvydis i Jovita Ramanauskaite. Cilj posjete kratkoročnih eksperata je pružanje podrške u izradi IPA priručnika, ukazujući na njegovu važnost, koji predstavlja osnovu za rad svih pojedinačnih institucija u decentralizovanom sistemu upravljanja sredstvima EU. U cilju toga, održaće se 29. juna 2009. godine u Podgorici, seminar pod nazivom Izrada IPA priručnika o procedurama u cilju dobijanja akreditacije, kome će pored eksperata, prisustvovati i predstavnici uspostavljenih struktura decentralizovanog sistema implementacije fondova Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Priručnik o procedurama u procesu IPA akreditacije će pružiti detaljno objašnjenje svih faza projektnog ciklusa od programiranja, identifikacije, procjene, finansiranja, implementacije do evaluacije projekata, obuhvatajući i slučajeve neregularnosti u odnosu na propisane procedure kao i odstupanje od ustaljenih procedura za obje komponente. Iskustva zemalja iz regiona nalažu da je blagovremena priprema jednog ovakvog priručnika od krucijalne važnosti za operativnost i dalji razvoj struktura unutar sistema upravljanja EU sredstvima. Priručnik o procedurama će se odnositi na sve upravljačke strukture uzimajući u obzir kancelarije Visokog programskog službenika (SPO) u svim resornim ministarstvima, jedinice interne revizije (IA), Nacionalni fond (NF), Sektor za finanansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) i Ministarstvo za evropske integracije.

Posebna pažnja eksperata biće usmjerena na precizno definisanje i pojašnjenje sledećih pojmova: kriterijumi za dobijanje akreditacije za DIS, podjela funkcija u decentralizovanom sistemu upravljanja sredstvima EU na nivou sistema i organizacije, provjere na licu mjesta, upravljanje nepravilnostima, komunikacija i izvještavanje, proces nadzora i evaluacije i tzv. izjava o jemstvu (Statement of Assurance).
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?