Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Okrugli sto Prijavljivanje nepravilnosti i prevara (AFCOS - Anti Fraud Coordinating Structures) u Budimpešti

Objavljeno: 02.09.2009. 16:24 Autor: Naslovna strana
Pomoćnik ministra za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Nataša Kovačević učestvuje na okruglom stolu Prijavljivanje nepravilnosti i prevara (AFCOS - Anti Fraud Coordinating Structures) koji se održava od 2-4. septembra, u Budimpešti, pod pokroviteljstvom Evropske Komisije.

Crna Gora, kao buduća zemlja korisnica pretpristupnih fondova EU, dužna je da osigura zakonodavni okvir za zaštitu finansijskih interesa EU, kao i da uspostavi efikasan i djelotvoran sastav upravljanja nepravilnostima i prevarama prilikom korišćenja sredstava pomoći EU (tj. AFCOS sastav). AFCOS predstavlja jedan od mehanizama za saradnju i komunikaciju sa Kancelarijom Evropske Komisije protiv pronevjere u slučaju budžeta Evropske Unije (OLAF- European anti-fraud office). Pomenuta kancelarija se bavi zaštitom finansijskih interesa EU. Naime, zadatak ovog tijela je borba protiv svakog vida finansijskih zloupotreba i korupcije. Nadležnosti OLAF-a mogu se odnositi i na treće države sa kojima države-članice EU imaju potpisane ugovore, što je veoma važno za budućnost institucija Crne Gore.

Cilj okruglog stola je što bolje upoznavanje sa ulogom OLAF/AFCOS-a, imajući u vidu činjenicu, da će određena tijela državne uprave Crne Gore prilikom korišćenja pretpristupnih sredstava pomoći EU, izvještavati o nepravilnostima. Takođe, ciljevi okruglog stola su i uvid u postupke povraćaja sredstava u slučaju kada ih je korisnik koristio nenamjenski ili protivno procedurama, koordinacija zakonodavnih, upravnih i operativnih aktivnosti između tijela u AFCOS sastavu, sa ciljem zaštite finansijskih interesa EU uz neposrednu saradnju sa OLAF-om, budući da će biti osnovan u određenoj državnoj upravi Crne Gore i koji je operativno nezavisan od bilo kojeg tijela u AFCOS sastavu. Imajući u vidu pomenuto, cilj koji se želi postići je efikasno funkcionisanje AFCOS sastava u praksi, odnosno zaštita sredstava koje će Crnoj Gori biti dostupne kroz pretpristupne fondove EU. To se prvenstveno odnosi na ulogu sprečavanja, otkrivanja i praćenja prevara po osnovu EU budžeta, koja može imati finansijski uticaj praćen finansijskim gubicima.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?