Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana četvrta aukcija državnih zapisa

Objavljeno: 01.09.2009. 22:42 Autor: Naslovna strana
Državni zapisi prve aukcije emitovani 4. marta 2009. godine na rok od 182 dana u iznosu od 30,25 miliona eura dospijevaju 2. septembra 2009. godine.

Ministarstvo finansija je posredstvom Centralne banke Crne Gore, fiskalnog agenta Vlade Crne Gore, 1. septembra 2009. godine realizovalo četvrtu aukciju državnih zapisa i rok dospijeća državnih zapisa prve aukcije produžilo za 182 dana.

Ukupna ponuda za prodaju državnih zapisa oglašena je na iznos od 35 miliona eura. Aukcija je veoma uspješno realizovana i na njoj je učestvovao veći broj domaćih komercijalnih banaka, kao i jedna banka iz okruženja. Ukupna tražnja za kupovinu državnih zapisa iznosila je 39,74 miliona eura.

U skladu sa tačkom 14. Standardnih uslova aukcije državnih zapisa predviđeno je da Ministarstvo finansija zadržava pravo da prihvati ili odbaci neku ili sve ponude, u cjelosti ili djelimično, uključujući pravo da prihvati iznos koji je manji od ukupno određenog u pozivu na aukciju. Ministarstvo finansija je donijelo odluku da od 35 miliona eura koliko je iznosila ponuda, prihvati ponude i kupi državne zapise u iznosu od 34,59 miliona eura, što predstavlja 98,83% ukupne ponude. Emisija zapisa i njihova registracija na kupce kod CDA izvršiće se u srijedu, 2. septembra.

Prosječna ponderisana kamatna stopa za prihvaćene ponude iznosi 3,82% i niža je od ponderisanih stopa na prethodnim aukcijama državnih zapisa koje su iznosile 3,98%, 4,30% i 5%, a rezultat je kamatnih stopa koje su se kretale od najniže prihvaćene stope od 2,5%, do najviše prihvaćene od 4,25%, koja je, takođe, niža od najviše prihvaćene stope od 5% na prethodnim aukcijama.



PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?