Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Crna Gora popravila svoju poziciju u Izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja za šest mjesta

Objavljeno: 10.09.2009. 00:31 Autor: Naslovna strana
Crna Gora je u prethodnoj godini poboljšala biznis ambijent i za šest mjesta popravila svoju poziciju u Izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja 2010 (Doing Business Report 2010), zauzimajući 71 mjesto od ukupno 183 analizirane države. Na osnovu evidentiranih reformi, ocijenjen je napredak Crne Gore u četiri od ukupno deset indikatora, a svega 11 država je ostvarilo poboljšanje u većem broju indikatora od Crne Gore.

Prva četiri mjesta, kao i prethodne godine zauzimaju, Singapur, Novi Zeland, Hong Kong i SAD, dok su ispred Crne Gore od tranzicionih zemalja iz okruženja Makedonija (32 mjesto), Slovačka (42), Bugarska (44), Slovenija (53), Rumunija (55). Crna Gora je ispred Poljske (72 mjesto), Turske (73), Česke Republike (74), Italije (78), Albanije (82), Srbije (88), Hrvatske (103), Grčke (109), Kosova (113), Bosne i Hercegovine (116).

Analizom reformi sprovedenih u periodu jun 2008 - jun 2009. godine, Svjetska banka, odnosno Međunarodna finansijska korporacija (IFC) svrstala je Crnu Goru u grupu zemlja koje su izmjenom regulative doprinijele olakšanom poslovanju. Napredak je prepoznat u četiri oblasti obuhvaćenih Doing Business metodologijom, kod indikatora: otpočinjanje biznisa, izdavanje građevinskih dozvola, zapošljavanje radnika i plaćanje poreza.

U indikatoru Započinjanje biznisa, Crna Gora se navodi kao reformator u pogledu uvođenja jedinstvene registracije preduzeća u registru i ubrzane registracije između Poreske uprave i fondova za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje. Sprovedene reforme doprinijele su skraćenim ili pojednostavljenim postregistracionim procedurama (poreske prijave, registacije za socijalnu zaštitu, izdavanje dozvola). U pogledu izdavanja građevinsih dozvola, napredak je konstatovan na osnovu donošenja nove regulative, pojednostavljenog postupka pribavljanja dozvola na osnovu potvrde o procjeni rizika, uvodeći na taj način skraćeni postupak za manje građevine, sa fokusom na veće projekte sa značajnim uticajem na životnu sredinu u pogledu sigurnosti. Indikatorom Zapošljavanje radnika potvrđene su olakšice i pogodnosti implementirane novim zakonskim rješenjem koje su rezultirale fleksibilnijim tržištem rada, dok je indikator Plaćanje poreza ukazao na značajno smanjenje poreskih stopa u Crnoj Gori. Ističe se smanjenje stopa poreza na dobit, kao i smanjenje opterećenja na zarade i doprinose koje plaćaju poslodavci.

Ministarstvo finansija je, u posmatranom periodu (jun 2008 jun 2009. godine), koordiniralo aktivnostima resornih ministarstava i drugih institucija u čijoj je nadležnosti regulativa u vezi započinjanja i obavljanja poslovnih aktivnosti u Crnoj Gori. Poboljšanje indikatora i ukupne pozicije na listi je potvrda uspješnog rada svih institucija na eliminisanju biznis barijera i unapređenju biznis ambijenta.

Istovremeno, kako postoji značajan prostor za dalja poboljšanja poslovnog ambijenta, u okviru intenzivne saradnje sa Svjetskom bankom, utvrđene su prioritetne oblasti i aktivnosti koje će biti predmet rada u narednom periodu. Prioritetne aktivnosti u formi akcionog plana usvojio je i Savjet za eliminisanje biznis barijera na svojoj posljednjoj sjednici.

PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?