Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održani pregovori između predstavnika Ministarstva finansija Albanije i predstavnika zemalja sukcesora bivše SFRJ povodom rješavanja pitanja klirinškog duga Republike Albanije prema bivšoj SFRJ

Objavljeno: 11.09.2009. 17:35 Autor: Naslovna strana
Pregovori povodom rješavanja pitanja klirinškog duga Republike Albanije prema bivšoj SFRJ između predstavnika Ministarstva finansija Albanije i predstavnika svih zemalja sukcesora bivše SFRJ održani su 8. i 9. septembra u Tirani.

Na sastanku je dogovoreno je da se za ranije utvrđeni iznos glavnice duga Republike Albanije prema bivšoj SFRJ u iznosu od 20.768.803,80, iskazan u klirinškim dolarima, prihvati američki dolar kao valuta po kojoj će se vršiti izmirivanje obaveza, pri čemu je dogovoreno i to da paritet između klirinškog i američkog dolara bude u srazmjeri 1XOD=1USD.

Što se tiče obračuna kamate, dogovoreno je da se kamata za prethodni period obračuna na bazi šestomjesečnog Libora od datuma usaglašavanja iznosa duga.

Iznos duga, utvrđen na ovaj način, biće raspoređen između zemalja sukcesora bivše SFRJ prema ključu utvrđenom Sporazumom o sukcesiji, potpisanim u Beču, 26. juna 2001. godine (pripadajući dio Crne Gore je 2,2344%).

Način izmirivanja obaveza Republike Albanije prema Crnoj Gori biće naknadno utvrđen bilateralnim sporazumom koji će se potpisati najkasnije do kraja tekuće godine.


PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?