Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana V sjednica Savjeta za eliminisanje biznis barijera

Objavljeno: 03.10.2009. 00:55 Autor: Naslovna strana
Danas je održana V sjednica Savjeta za eliminisanje biznis barijera, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta - potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić.

U raspravi je posebna pažnja posvećena Izvještaju o lakoći poslovanja 2010 (Doing Business Report 2010), koji je publikovala Svjetska banka. Crna Gora je u tom izvještaju poboljšala poziciju za šest mjesta, zahvaljujući napredovanju u oblastima otpočinjanja biznisa, izdavanja građevinskih dozvola, zapošljavanja radnika i plaćanja poreza, pri čemu je svega 11 od ukupno 183 države ostvarilo poboljšanje u većem broju indikatora od Crne Gore. Tim rezultatom su prepoznati i verifikovani napori svih institucija, u čijem su resoru oblasti koje tretira Izvještaj na polju unapređnja regulative poslovong ambijeta. Činjenica da se Crna Gora nalazi među 20 zemalja koje su učinile najviše reformi u periodu 2008/2009 godine svakako predstavlja značajan napredak, ali i stvara obavezu i odgovornost da se u narednom periodu intenzivno nastavi sa reformskim procesima, kako bi se dodatno unaprijedilo poslovno okruženje i poboljšala pozicija Crne Gore u međunarodnoj investicionoj javnosti.

Centralna tema sjednice bio je Akcioni plan koji je pripremila Svjetska banka, koji sadrži kratkoročne i srednjoročne preporuke za unapređenje poslovnog ambijenta, a koje su bazirane na nalazištima posljednjeg Izvještaja o lakoći poslovanja. Realizacjom preporuka iz pomenutog Akcionog plana, Crna Gora bi mogla biti svrstana u deset najboljih reformatora u narednim izvještajima o lakoći poslovanja.

Savjet za eliminisanje biznis barijera je, kroz resorna ministarstva, već preduzeo aktivnosti i mjere u pravcu revidiranja određenih zakonskih propisa u kojima je evidentirano postojanje biznis barijera, i na jednoj od narednih sjednica biće diskutovani predlozi izmjena seta tih propisa, koji će potom biti upućeni Vladi Crne Gore na razmatranje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?