Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izlaganje pomoćnika ministra finansija Crne Gore, mr Milorada Katnića

Objavljeno: 16.11.2009. 20:31 Autor: Naslovna strana
Poštovana ekselencijo, poštovane dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da, u ime Vlade Crne Gore, govorim danas na press konferenciji u susret proslavi deset godina uspješne saradnje u oblasti razvoja Vlade Crne Gore i Vlade Savezne Republike Njemačke.

Savezna Republika Njemačka je, sa 200 miliona eura pomoći, najveći bilateralni donator u Crnoj Gori. U prethodnom periodu finansijski i uz ekspertsku pomoć SRNj je pomogla realizaciju važnih projekata za razvoj neophodne infrastukture u oblasti energetike, komunalne infrastrukture, turizma i dr.

Takođe, dragocjena nam je bila pomoć u oblasti unapređenja i reforme javnih finansija, fonda za zaštitu depozita, unapređenja zapošljavanja, a posebno je važan projekat Njemačke banke za razvoj, upravo u godini ekonomske krize, za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća i poboljšanje likvidnosti crnogorskog bankarskog sistema.

Nedavno smo potpisali i protokol o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Savezne Republike Njemačke, što potvrđuje da višegodišnje partnerstvo i prijateljstvo između dvije zemlje nije mogao poremeti ni negativne globalne ekonomske prilike.

Veliki je broj usaglašenih razvojnih projekata, čija realizacija se očekuje i u narednom periodu. U tom smislu od njemačkih partnera u narednih osam godina, koliko je definisano trajanje protokola, očekujemo ekspertsku i finasijsku podršku koja će nam biti značajna pomoć na našem putu poboljšanja životnog standarda stanovništva i usklađivanja sa EU standardima.

Ipak, naš najveći izazov u narednim godinama će, svakako, biti oprovak naše ekonomije i na tom putu od velike pomoći će nam biti projekti koje ćemo realizovati sa njemačkim partnerima koji će doprinijeti premošćavanju ekonomskog jaza između sjevera i juga, (razvoj turizma i turističke infrastrukture u kontinentalnom dijelu Crne Gore), otvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje, stručno obrazovanje i dr.

Takođe, nastavak tehničke i ekspertske saradnje, brojni razvojni i infrastrukturni projekti koji se odnose na unapređenje vodosnabdijevanja i otpadnih voda, enegretske efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije, otvaranje novih kreditnih linija, podrška malim i srednjim preduzećima, svakako, će biti značajan impuls za realizaciju ciljeva naše ekonomske politike.

Svakako, ovdje posebno želim da istaknem doprinos uspješnoj saradnji KfW-a, Banke za razvoj, GTZ-a, Njemačkog društva za tehničku saradnju, CIM Centra za međunarodne migracije i InWent - Međunarodne organizacija za dalje usavršavanje i razvoj.

Vjerujem da će zajednički projekti koje realizujemo u saradnji sa SRNj biti dobra osnova i preporuka i za Njemačke komercijalne investitore i da će oni takođe prepoznati interes da investiraju u našu ekonomiju.

Ovu priliku koristim da izrazim veliku zahvalnost njegovoj ekselenciji, ambasadoru Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, g-dinu Peteru Plateu i predstavnicima njemačke Vlade u Crnoj Gori, koji su doprinijeli uspostavljanju saradnje između dvije Vlade i realizaciji važnih projekata za Crnu Goru.

mr Milorad Katnić, pomoćnik ministra finansija






Audio zapis: Izlaganje pomoćnika ministra finansija Crne Gore mr Milorada Katnića na konferenciji za medije, na kojoj su prezentirani projekti koje su realizovali njemački i crnogorski partneri.
Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?