Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Tirana: Govor pomoćnika ministra finansija, Milorada Katnića, na regionalnoj konferenciji o reformi poslovnog ambijenta u jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 18.11.2009. 19:18 Autor: Naslovna strana
Dame i gospodo,

Prije svega želim da izrazim zadovoljstvo zbog prisustva na ovoj konferenciji. Smatram da je ovo jedinstvena prilika da na regionalnoj osnovi razmijenimo iskustva u reformama koje naše zemlje sprovode. Zahvalio bih se Međunarodnoj finansijskoj korporaciji na saradnji i Vladi Republike Albanije na gostoprimstvu.

U uslovima završne faze tranzicije, kao i potrebe ispunjenja kriterijuma iz Kopenhagena koji se odnose na sposobnost suočavanja sa konkurentskim pritiscima Evropske unije, jedan od strateških prioriteta Vlade Crne Gore je unapređenje poslovnog ambijenta i sprovođenje regulatornih reformi u skladu sa tim.
Vlada Crne Gore je prepoznala značaj stvaranja takvog ekonomskog sistema i institucionalng okvira, koji će omogućiti, pored zaštite svojinskih prava, kao osnovnog preduslova za snaženje preduzetniče inicijative, takvu regulaciju i institicije koje neće usporavati i stvarati prepreke postojećem i novom biznisu. U tom smislu su se, u minulom periodu sprovodile reforme u svim oblastima ekonomskog sistema, koje su bile usmjerene na stvaranje što povoljnijih uslova za biznis.
Snažno opredjeljenje Vlade Crne Gore da stvori ambijent povoljan za razvoj privatnog sektora kroz unapređenje regulacije biznisa prepoznto je i institucionalno, osnivanjem Savjeta za eliminisanje biznis barijera.
Savjet za eliminisanje biznis barijera je tijelo koje je formirala Vlada sa zadatkom organizacije i koordinacije aktivnosti organa državne uprave i drugih nadležnih institucija u cilju eliminisanja biznis barijera. U cilju unapređenja zakonske regulative, Savjet ima mogućnost da predlaže Vladi usvajanje propisa koji se odnose na oblast eliminisanja biznis barijera, kao i analizira postojeće propise sa aspekta biznis barijera i predlaže Vladi njihove izmjene.
Od 3. jula 2009. godine, Savjet funkcioniše u novom personalnom sastavu, a Savjetom predsjedava potpredsjednik Vlade za ekonomske odnose sa inostranstvom, strukturne reforme i unapređenje poslovnog ambijenta.
Savjet je, u cilju efikasnijeg rada na eliminisanju biznis barijera, kao i preventivnog djelovanja na stvaranje biznis barijera, dao inicijativu za izmjenu Poslovnika Vlade Crne Gore, u dijelu koji se odnosi na proceduru predlaganja zakona i drugih propisa Vladi, po kojoj je obrađivač dužan da, obezbijedi i mišljenje Ministarstva finansija da se rješenjima iz predloga akta ne stvaraju biznis barijere.
U Ministartsvu finansija je formirano posebno Odjeljenje za unapređenje poslovnog ambijenta koje se bavi davanjem mišljenja na predloge propisa sa aspekta uticaja na poslovni ambijent, servisiranjem rada Savjeta, saradnjom sa međunarodnim institucijama u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta, kao i saradnjom sa privatnim sektorom.
Analizirajući uslove za obavljanje biznisa u Crnoj Gori, sa aspekta regulacije, može se konstatovati da postoji dosta prostora za unapređenje u ovoj oblasti. Prvenstveno kod vremena, troškova i procedura za dobijanje raznih dozvola i licenci, odnosno postupanje državnih organa u različitim procesima. Na ovu činjenicu posebno ukazuje Doing Business Report 2010, koji publikuje Svjetska banka, po kome je Crna Gora ostvarila napredak za šest pozicija u odnosu na prethodnu godinu. Na osnovu evidentiranih reformi, ocijenjen je napredak Crne Gore u četiri od ukupno deset indikatora, a svega 11 država je ostvarilo poboljšanje u većem broju indikatora od Crne Gore. Ostvarena su poboljšanja u oblastima započinjanja biznisa, izdavanja građevinskih dozvola, plaćanja poreza i zapošljavanja radnika. U ostalim oblastima koje izvještaj analizira Crna Gora je pogoršala svoju poziciju, ne zbog toga što je pogoršana regulativa u tim oblastima, već što je stanje ostalo nepromijenjeno u odnosu na prethodnu godinu, a druge zemlje su reformisale bolje i time prestigle Crnu Goru na rang listi.
U namjeri da intenzivira aktivnosti na unpređenju regulative poslovnog ambijenta i eliminiše biznis barijere, Vlada Crne Gore Ministartsvo finansija, je uspostavilo saradnju sa Svjetskom bankom u pogledu izrade preporuka za dalja unapređenja. U tom smislu je Vlada zajedno sa Svjetskom bankom utvrdila Akcioni plan za reformu lakoće poslovanja, kojim su za devet oblasti, predviđene mjere za poboljšanja regulacije. Akcioni plan će usvojiti i Vlada Crne Gore čime će on biti jedan od važnih dokumentata ekonomske politike.
Akcionim planom su predviđene aktivnosti koje će biti realizovane u narednom kratkoročnom i srednjoročnom periodu, a odnose se izmjenu ili ukidanje zakona i drugih propisa, skraćivanje postupaka ili smanjenje troškova određenih procedura. U ovom smislu u narednom periodu će se raditi na implementaciji Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, izmjenama Zakon o privrednim društvima, Zakona o opštem upravnom postupku, donošenju Zakona o izvršnom postupku, Zakona o insolventnosti privrednih društava i Zakona o sudskim taksama.
Istovremeno, u toku su aktivnosti na pripremi projekta regulatorne reforme, koji bi se realzovao u kooperaciji Međunarodne finansijske korporacije i Ministarstva finansija. Projekat sadrži tri komponenete: giljotinu propisa, Doing Business indikatore i uvođenje Regulatory Impact Assessment.
Pomenuti projekat podrazumijeva jačanje biznis okruženja kroz uvođenje jedinstvene metodologije za sistematsko preispitivanje svih propisa kojima se reguliše privreda, kako bi se eliminisali suvišni, nefunkcionalni i zastarjeli propisi, skratili rokovi u kojima državni organi postupaju po zahtjevu stranaka, te smanjili troškovi koji opterećuju krajnjeg korisnika. Revizija ovih propisa predstavljala bi svojevrsnu giljotinu" kojom bi se iz pravnog i ekonomskog sistema isključile komplikovane, dugotrajne i skupe administrativne procedure i kako bi se osiguralo da Crna Gora ispuni standarde konkurentne tržišne ekonomije.
Druga komponenta projekta, koja se odnosi na Doing Business indikatore bi se realizovala na taj način što bi se izabrale prioritetne oblasti u kojima je procijenjeno, da ima najviše prostora za reforme. To bi bili indikatori započinjanje biznisa, plaćanje poreza, prekogranična trgovina, izdavanje građevinskih dozvola, registrovanje nepokretnosti.
Treća komponenta se odnosi na uvođenje RIA-e, odnosno procjene uticaja donošnja propisa na sistem u cjelini. Može se smatrati da su aktivnosti koje se odvijaju u okviru Odjeljenja za unapređenje poslovnog ambijenta u dijelu davanja mišljenja na propise koje predlažu organi državne uprave, prethodnica za uvođenje RIA-e.
Predviđeno je da projekat traje 15 mjeseci.
Pored ove projektne saradnje, Ministartsvo finansija na polju unapređenja poslovnog ambijenta realizuje i projekat sa UNDP-om, koji je finansirala holandska Vlada, a u pripremi je i projekat koji bi se realizovao u saradnji sa Delegacijom Evropske komisije u Podgorici.
Očekuje se da će se realizacijom mjera i aktivnosti predviđenih Akcionim planom, kao i realizacijom Projekta regulatorne reforme, u naredne dvije godine, u značajnoj mjeri unaprijediti poslovni ambijent i eliminisanti ključne biznis barijere, čime će se stvoriti prostor za jačanje sektora malih i srednjih preduzeća, jačati ekonomska aktivnosti, što posljedično treba da dovede do većeg ekonomskog rasta i oporavka ekonomije pogođene krizom.
Milorad Katnić, pomoćik ministra finansija



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?