Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Početak projekta Godina energetske efikasnosti

Objavljeno: 05.11.2008. 22:15 Autor: Naslovna strana
Vlada Crne Gore je u prethodnom periodu usvojila više značajnih strateških dokumenta u oblasti energetske efikasnosti, a na osnovu kojih je Ministarstvo za ekonomski razvoj pripremilo i Operativni plan za energetsku efikasnost, koji će biti lansiran kroz aktuelni projekat "Godina energetske efikasnosti". Projekat se bazira na pokretanju, sprovođenju i intezivnom promovisanju prioritetnih aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti kroz 17 konkretnih programa, koji će biti praćeni kontinuiranom promotivnom kampanjom.
Pored toga, ovaj projekat implementira se u saradnji sa svim zainteresovanim partnerima, koji su aktivni na polju energetske efikasnosti u Crnoj Gori. Ministarstvo za ekonomski razvoj nastojalo je da uklopi sve tekuće, kao i planirane projekte međunarodnih donatora (GTZ, Norveška Vlada, UNDP, Svjetska Banka, KFW i dr.), kako bi projekat energetske efikasnosti bio sveobuhvatan, i, uz inostranu pomoć i saradnju, dobio puni zalet, te kako bi otpočela njegova realizacija.
Bitno je naglasiti da je projekat zamišljen ne samo tako da intenzivira aktivnosti na polju energetske efikasnosti, već i da obezbijedi kontinuitet aktivnosti i nakon njegovog završetka, što predstavlja zadatak više, ali i podsticaj da se u radu bavimo kako trenutnim, tako i dugoročnim efektima energetske efikasnosti kao fundamentalnom osnovom za kvalitetan život budućih generacija.

Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović istakao je da je Ministarstvo do sada radilo na stvaranju uslova za snažnije i dugoročnije promovisanje i podsticanje unapređenja EE u Crnoj Gori, posebno u smislu mehanizama poboljšanja ukupnog ambijenta u ovoj oblasti. Ministarstvo je do sada izradilo više strateških dokumenata koje je usvojila Vlada Crne Gore, kao i da se radi na:
- Jačanju kapaciteta Jedinice za energetsku efikasnost koja je u sastavu Ministarstva;
- Razvoju međunarodne saradnje za obezbjeđenje podrške
- Poboljšanju postojeće regulative i regulative u oblasti EE

„ Shodno našim planskim opredjeljenjima, u drugom kvartalu iduće godine očekujemo formiranje Centralne institucije za energetsku efikasnost koja će predstavljati važan korak ka institucionalnom razvoju u ovoj oblasti i obezbjediti aktivnije djelovanje Vlade CG u pravcu razvoja mehanizama promovisanja i podsticanja razvoja EE. Trenutno se radi na izradi Zakona o energetskoj efikasnosti uz aktivnu podršku GTZ . Ministarstvo aktivno radi na pripremi izrade podzakonskih akata u oblasti energetske efikasnosti u sektoru zgrada. Za nekoliko mjeseci očekujemo odgovarajuće propise shodno pozitivnoj praksi i zahtjevima EU. Predstoji nam aktivnija realizacija naših planskih opredjeljenja koje ćemo započeti implementacijom Projekta "Godina energetske efikasnosti". Projekat je već osmišljen od strane Ministarstva, uz značajnu podršku eksperata angažovanih od strane GTZ„ kazao je Gvozdenović.

Thomas Waldraff, regionalni direktor GTZ-a, istakao je višegodišnju prisutnost GTZ-a u Crnoj Gori kao rezultat kvalitetne bilateralne saradnje Vlade Savezne Republike Njemačke i Vlade Crne Gore, na osnovu čega GTZ kroz svoje projekte u Crnoj Gori doprinosi unapređenju privrede, stručnog obrazovanja, turizma, finansijskog sektora te energetskog sektora kroz projekt Poboljšanja energetske efikasnosti, započet u aprilu 2008. godine u saradnji s Ministarstvom za ekonomski razvoj. S obzirom na povećani globalni značaj energetske efikasnosti, GTZ ovom projektu u Crnoj Gori daje veliku važnost i podršku.


„Crnogorska Vlada je proglašenjem "Godine energetske efikasnosti" učinila značajan korak i temu energetske efikasnosti proglasila jednim od svojih prioriteta.“ Istakao je Markus Exenberger, rukovodioc projekta GTZ-ASE povodom pokretanja projekta “Godina energetske efikasnosti“.
„ Uz pomoć GTZ stručnjaka, u toku je izrada novog Zakona o energetskoj efikasnosti i Zakona o obnovljivim izvorima energije. Prvi nacrti tih zakona biće prezentirani u narednim nedeljama. Uz finansiranje i podršku GTZ-a trenutno se obučava tim stručnjaka za energetske preglede. Za podršku radu stručnjaka za energetske preglede obezbijedili smo „Energy Bus“, kompletno opremljen mjernim uređajima za termografiju, analizu dimnih gasova i energetski monitoring. Crnogorski ministar za ekonomski razvoj, gospodin Gvozdenović zvanično nas je ovlastio da u martu sljedeće godine organizujemo „Regionalnu konferenciju o energetskoj sigurnosti i energetskoj efikasnosti“. Ona će se održati u periodu od 18. do 20. marta 2009. u hotelu Splendid u Budvi. Zajedno sa privatnim sektorom, u konkretnom slučaju firmom Bosch Thermotechnik iz Njemačke, podržaćemo projekat za uvodjenje energetski efikasnih proizvođača toplote i solarne pripreme tople vode“ kazao je Exenberger.

Projekat Godina energetske efikasnosti prezentovao je Dr Igor Kovačević, koordinator Odsjeka za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije Ministarstva za ekonomski razvoj, predstavivši 17 programa i ključne projektne aktivnosti u okviru svakog od programa, te glavne ciljeve koje će se provođenjem planiranih, ali dobrim dijelom već i pokrenutih aktivnosti, realizovati u narednih godinu dana. Poseban akcenat Dr Kovačević stavio je na kvalitetnu pripremu zakonskog okvira, kao i na jačanje institucionalnog okvira kroz osnivanje Agencije za energetsku efikasnost i Fonda za energetsku efikasnost, čime se garantuje dugoročno bavljenje energetskom efikasnošću, ali i dalji razvoj novih projekata.

Dr Kovačević je još dodao da će se, uz sprovođenje javne informativno-edukativne kampanje, čiji se početak očekuje krajem decembra 2008. godine, izvesti i kontinuirana obuka i edukacija na polju energetske efikasnosti na svim nivoima: „ Za informisanje građana biće uspostavljena posebna infrastruktura kroz koju će im informacije i savjeti u oblasti energetske efikasnosti biti svakodnevno dostupne. Građani će do informacija moći doći i preko web-stranice i besplatne telefonske info-linije, kao i u informativnim centrima širom Crne Gore“, rekao je Dr Kovačević.

Dragana Radević, izvršni direktor CEED-a, prezentovala je rezultate istraživanja upoznatosti građana s energetskom efikasnošću u domaćinstvu.
Istraživanje je radjeno na slučajnom uzorku 450 domaćinstava u urbanim i ruralnim naseljima u Crnoj Gori, u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Ulcinju, Budvi, Baru i Herceg Novom.
Istraživanje je pokazalo da su najveći izdaci za električnu energiju od svih energenata koja se u domaćinstvima koriste.
Nešto više od tri petine ili 63,3 % ispitanih ne zna šta je energetska efikasnost, pokazalo je istraživanje. Ispitanici su spremni da sprovedu neku od sljedećih mjera u svom domaćinstvu: Uređaji energetskog razreda A, štedne sijalice, izolacija kuće ili stana, prozori sa e-low staklima, solarni kolektori.
Kao najvažniji razlog zbog kojeg ne namjeravaju sprovesti neku od energetski efikasnih mjera, ispitanici navode nedostatak finansija.

U realizaciji navedenih programa, uz GTZ, uključeni su i drugi partneri i donatori, među kojima su istaknuti: Norveška Vlada, UNDP, Svjetska Banka i KFW.Ukupna planirana investicija u energetsku efikasnost kroz programe i projekte Godine energetske efikasnosti procjenjuje se na 1,5 miliona EUR.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?