Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan sastanak sa predstavnicima međunarodnih institucija zainteresovanih za podršku projektima u energetski sektor Crne Gore

Objavljeno: 14.01.2008. 22:00 Autor: Naslovna strana
Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović sa saradnicima, sastao se danas sa predstavnicima međunarodnih institucija zainteresovanih za podršku projektima u energetski sektor Crne Gore. Sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske Komisije, EAR, UNIDO, UNDP, GTZ, kao i Svjetske banke, EBRD i KFW.

Ministar Gvozdenović je upoznao prisutne sa aktivnostima u oblasti energetike u 2007. i planom aktivnosti za 2008.godinu, kao i sa predstojećim aktivnostima na realizaciji Strategije razvoja energetike do 2025. i pripremama na izradi Akcionog plana. U tom kontekstu, posebno je naglasio značaj i prioritet projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kojima su predstavnici međunarodnih institucija dali podršku. Na sastanku je promovisana i ideja o realizaciji projekta ''Godina energetske efikasnosti u Crnoj Gori...''

Takođe, na sastanku je istaknuta neophodnost stvaranja potrebnih uslova za investicionu aktivnost u energetski sektor, čiji su projekti vrijedni od oko 2 milijarde eura. Posebno je naglašena mogućnost investiranja u Termoblok II u Pljevljima, kroz model dokapitalizacije i privatno-javnog partnerstva.

Na sastanku su prezentirane i aktivnosti koje realizuje Elektroprivreda Crne Gore, kao i očekivanja da će EPCG pozitivno poslovati u ovoj godini, s obzirom na rezultate koji se očekuju od revitalizacije HE Piva, Perućice i Termoelektrane, kao i programa povećanja naplate i smanjenje gubitaka u prenosnoj i distributivnoj mreži. Naglašeno je da će primjena novih tarifa doprinijeti uspješnijem poslovanju EPCG, pri ćemu će Vlada nastaviti sa mjerama subvencionisanja najugroženijih katagorija stanovništva.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?