Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mišljenje Ministarstva za ekonomski razvoj na komentare Evropske komisije na predlog Prostornog plana Crne Gore

Objavljeno: 27.02.2008. 17:51 Autor: Naslovna strana
Komentar koji je, na predlog Prostornog plana Crne Gore, dostavila Evropska komisija, u osnovi je, pozitivan. Procjena Evropske komisije je da ovaj dokument predstavlja obuhvatan i izbalansiran odnos prema razvojnim potrebama Crne Gore, u kome održivi razvoj predstavlja odlučujuće opredjeljenje.

Evropska komisija ukazuje da, iako predlog Prostornog plana nije Nacionalni razvojni program, on sadrži neka projektna opredjeljenja koja, još uvijek, nijesu zasnovana na preciznoj parametrizaciji raznih faktora održivosti, prvenstveno u vezi uticaja na životnu sredinu. Drugim riječima, Evropska komisija smatra da se pomenuta opredjeljenja trebaju realizovati tek kad se razmotre prije svega ekološke implikacije. Ovom primjedbom EK, u stvari, insistira na principima koji su i u samom Predlogu PP navedeni. Realizacija svakog od njih donosiće se na osnovu prethodnih ispitivanja uticaja na životnu sredinu, i drugih bitnih faktora što je jasno naznečeno u PP Crne Gore.

EK pravilno ukazuje da Prostornim planom nisu definisana rješenja svih konflikata koji su ovim dokumentom evidentirani. No, najveći dio tih konflikata, po svojoj suštini, jeste predmet detaljnije elaboracije na nižem prostorno-planskom nivou. Za njihovo rješavanje je, Prostornim planom CG postavljena platforma, sa principom održivog razvoja kao osnovnim načelom, i definisane obavezujuće smjernice.

Najzad, i EK je saglasna sa bojaznima iznesenim i u samom PP, u vezi primjenjivosti plana i potrebu jakog institucionalnog mehanizma za njegovu implementaciju i monitoring. U tom kontekstu je akcentovana i potreba zakonske i opšte regulatorne podrške dosljednom sprovođenju lokalnih urbanističkih planova, kako bi se eliminisao i problem bespravne gradnje. Formulisanje i izgradnja tog institucionalnog modela će biti jedan od prvih operativnih zadataka Vlade po usvajanju Prostornog plana.

U svom komentaru, EK ukazuje na značaj regionalnog razvoja i nudi pomoć u snaženju administrativnih kapaciteta za učešće u pristupnim fondovima EU, što je svakako, od velikog značaja za Crnu Goru. Činjenica je da naša formalna pripremljenost za dobijanje i optimalno korišćenje pristupnih fondova nije dovoljna i da, na tom planu, moramo ubrzano raditi.

U cjelini, Komentar EK sadrži globalno pozitivnu ocjenu PPCG uz primjedbe i sugestije koje se odnose prvenstveno na implementacionu fazu, uz naglašavanje spremnosti EK da tehnički i iskustveno pomogne ovaj proces.

Naš stav je da i ovaj komentar EK potvrđuje dosljednost i konstruktivnost EK u odnosu na razvoj Crne Gore i na potrebu homogenizovanosti tog razvoja sa načelima i preporukama EU. Zbog toga i u implementaciji PP neophodno je blisko sarađivati sa evropskim institucijama i fondovima

Nije tačna iznesena informacija da je zbog komentara Evropske komisije odložena rasprava o Prostornom planu. Tačno je da je dogovorena rasprava svojinskih zakona i Prostornog plana na prvoj redovnoj sjednici Skupštine. Prostorni plan Crne Gore i svih 19 studija su na sajtu Vlade – Prostorni plan i o tome javnost je upoznata više desetina puta. 19 studija koje imaju preko 2000 strana su na sajtu od maja 2007. godine.Takodje, naglašavamo da su komentari Evropske Komisije i UNDP na predlog plana na istom sajtu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?