Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović potpisaće danas u Briselu Memorandum o razumijevanju između Evropske zajednice i Crne Gore

Objavljeno: 03.03.2008. 18:15 Autor: Naslovna strana
Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović potpisaće danas u Briselu Memorandum o razumijevanju između Evropske zajednice i Crne Gore o učešću Crne Gore u programu Zajednice Posebni program za preduzetništvo i inovacije u okviru Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (2007-2013). U ime Evropske komisije Memorandum će potpisati potpredsjednik Evropske komisije i komesar za industriju i preduzetništvo Guenther Verheugen.

Pridruženi status ovom Programu omogućiće Crnoj Gori da na ravnopravnoj osnovi sa državama članicama EU kandiduje projekte koji su namijenjeni podršci razvoju konkurentnosti i inovativnim kapacitetima, sa posebnim naglaskom na potrebe malog i srednjeg preduzetništva.

Na ovaj način se otvaraju brojne mogućnosti za kandidovanje kvalitetnih projekata u cilju daljeg razvoja preduzetništva i inovacija, ali i mogućnosti za učešće u ostalim potprogramima Okvirnog Programa konkurentnosti i inovacija (CIP)2007-2013. Pristupanje Crne Gore Okvirnom programu konkurentnosti i inovacija će značajno doprinijeti poboljšanju našeg istraživačkog sistema, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, promociji inovacija, ubrzanju održivog, konkurentnog, inovativnog informatičkog društva.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za učešće Crne Gore u Programu za preduzetništvo i inovacije će doprinijeti kvalitetnijoj realizaciji zacrtanih ciljeva u Strategiji razvoja malih i srednjih preduzeća 2007-2010 na području stimulisanja inovacijske i tehnološke konkurentnosti.

Ciljevi Programa će se ostvarivati implementacijom sljedećih posebnih programa:

Program preduzetništva i inovacija
Program podrške Informacionim i komunikacionim tehnologijama
Program Inteligentna energija Evropa

Program za preduzetništvo i inovacije(EIP), kao jedan od segmenata CIP-a će omogućiti malim i srednjim preduzećima jednostavniji i efikasniji pristup Evropskoj uniji, kroz razne vidove pomoći razvoju inovacija u preduzetništvu obezbjeđivanjem pristupa finansijskim sredstvima za pokretanje i razvoj MSP, zatim podršku razvoju biznisa i inovacijama kroz mrežu regionalnih centara kao i promociju saradnje između malih i srednjih preduzeća u oblasti prekogranične saradnje.

Program za konkurentnost i inovacije(CIP) koji je osnovan Odlukom Savjeta EU od 24.oktobra 2006.godine, odnosi na period od 1.januara 2007. do 31.decembra 2013.godine i namijenjen je za podršku biznisu i inovacijama.
Ukupan budžet za implementaciju Okvirnog programa konkurentnosti i inovacija (CIP) je 3,621 mld , od čega je budžet za EIP preko 2 mld .
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?