Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Evropska komisija nema primjedbi na Prostorni plan Crne Gore

Objavljeno: 04.03.2008. 02:31 Autor: Naslovna strana
Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović, tokom posjete Briselu susreo se sa zamjenikom generalnog direktora za životu sredinu Jošom Delbekeom.

Gospodin Delbeke je istakao pozitivnu ocjenu koja se odnosi na rješenja Prostornog plana i naglasio da je pri njegovoj izradi poštovana osnovna smjernica politike EU, tj ostvarivanje integracije ekoloških faktora i zahtjeva ekonomskog razvoja. Pozdravio je i način na koji je plan izradjen, naročito transparentnost javne rasprave. Zajednički je zaključeno da je Prostorni plan Crne Gore dobro pripremljen i predstvalja prvi korak da se krene naprijed u implementaciju, i iskazao spremnost Evropske komisije za podršku u tom pravcu.

Tokom boravka crnogorske delegacije u Briselu, održan je i ekspertski sastanak na kojem su učestvovali predstavnici Ministarstva za ekonomski razvoj, Ministarstva turizma i zaštite životne sredine, kao i obradjivači Prostornog plana - Montenegro inžinjering, Institut za urbanizam i prostorno planiranje iz Ljubljane i GTZ, dok je ekspertski sastav Evropske komisije predvodio zamjenik šefa jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Vasilis Maragos. Tom prilikom razmijenjene su informacije i pojašnjenja vezana za određena rješenja predviđena Prostornim planom, nakon čega je konstatovano da eksperti Evropske komisije nemaju primjedbi na postojeći planski dokument. Eksperti su se saglasili da Prostorni plan Crne Gore u potpunosti uvažava evropske principe i standarde i istakli da je neophodno pristupiti izradi prostorno - planske dokumentacije na nižim nivoima tj. implementaciji na lokalnom nivou.

Tokom današnjih susreta predstavnici EK su izrazili punu spremnost da pomognu u fazi implementacije Prostornog plana, za koju je neophodno jačanje institucionalnih i drugih kapaciteta, kroz korišcenje programa za predpristupnu pomć, a sve u cilju brze i uspješne integracije u evropsku porodicu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?