Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Susret Gvozdenović - Di Karlo

Objavljeno: 06.05.2008. 01:19 Autor: Naslovna strana
Delegacija koju je predvodio Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović susrela se danas, 05.maja u Stejt Dipartmentu sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara - Rozmeri di Karlo. Sastanku je prisustvovao ambasador Crne Gore u SAD Miodrag Vlahović, kao i eksperti Ministarstva za ekonomski razvoj koji prate različite oblasti.
Ministar Gvozdenović je tokom razgovora izrazio zahvalnost SAD-u zato što su prepoznale demokratske procese u Crnoj Gori i dale blagovremenu podršku političkim, ekonomskim i drugim reformama u Crnoj Gori. On je istakao značaj snažne podrške SAD-a približavanju Crne Gore evroatlantskim strukturama, koje su i strateški prioritet Crne Gore. U tom kontekstu istakao je zadovoljstvo odlukom NATO samita u Bukureštu da sa Crnom Gorom započne Intenzivirani dijalog.
Ministar Gvozdenović je naglasio da je cilj posjete SAD-u detaljnije informisanje američkih investitora o karakteristikama ekonomskog sistema, razvojnim pravcima Crne Gore i konkretnim projektima, kao i dobijanje povratnih informacija i sugestija o optimalnom načinu informisanja i uzajamne komunikacije kroz koju će se testirati zainteresovanost američkih investitora za Crnu Goru.
Ministar Gvozdenović je naglasio da postoji izražen interes CG za jačanje ekonomske saradnje sa SAD u svim oblastima. Takođe, ministar Gvozdenović je istakao interes za jačanje privredne saradnje sa partnerima iz SAD i njihovim što snažnijim prisustvom na razvojnim projektima u Crnoj Gori.


Ministar Gvzdenović je ukazao na znacaj američke podrške Crnoj Gori a naročito u periodu do 2006.godine. koji su se odnosili na: podršku reformama i implementaciji ekonomske politike, restrukturiranju preduzeća i podsticanju preduzetništva, razvoj privatnog sektora - preduzeća u prioritetnim sektorima, uz istovremeno unapređenje konkuretnog okruženja u oblasti turizma, ali i u oblasti drvne industrije na sjeveru; jačanje vladavine prava, reformu sudstva, nezavisnih medija, izgradnju kapaciteta državnih institucija, razvoj lokalnih zajednica i unapređenje lokalne uprave.
On je izrazio očekivanje da će USAID, uprkos osjetnom smanjivanju budžeta, nastaviti da pruža razvojnu pomoć Crnoj Gori i da ce Američka podrška (preko USAIDa) dati efekte i u budućem periodu u oblasti unapređenja investicione klime, podrške lokalnom ekonomskom razvoju, jačanja demokratije i ekonomske stabilnosti.
Posebno je naglasio potrebu ekspertske saradnje sa SAD-om u brojnim oblastima.
Rozmari di Karlo je naglasila da ce Crna Gora dobar primjer u regionu kada je riječ o postignutim ekonomskim reformama i politickoj stabilnosti i potvrdila da SAD ostaju zainteresovane za nastavak pružanja kontinuirane podrške Crnoj Gori i regionu.
Di Karlo je informisala ministra i clanove delegacije o investicionoj konferenciji koja ce se održati u oktobru i koja ima za cilj prezentovanje investicionog potencijala zemalja iz regiona, a samim tim i Crne Gore.

U cilju unapređenja uslova za ekonomsku saradnju između Crne Gore i SAD, veće sigurnosti investicija i ulaska američkih firmi na tržište Crne Gore, ministar Gvozdenović je predložio da se razmotri potreba obnavljanja Sporazuma o ekonomskoj, tehničkoj i drugoj saradnji kao i Sporazuma o podsticanju investicija i Sporazuma o zaštiti investicija od nekomercijalnih rizika između dvije države.









Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?