Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Učešće crnogorske delegacije na Atinskom samitu 2008. o globalnim klimatskim promjenama i energetskoj sigurnosti

Objavljeno: 07.05.2008. 20:45 Autor: Naslovna strana
Delegacija Crne Gore, koju predvodi pomoćnik ministra za ekonomski razvoj Miodrag Čanović, učestvovaće od 5. do 7. maja 2008. godine na Atinskom samitu, koji je posvećen globalnim klimatskim promjenama i energetskoj sigurnosti.

Cilj skupa, koji je okupio predstavnike Evropske komisije, zapadnoevropskih država i zemalja Mediterana, Sjedinjenih Američkih Država, Ruske Federacije, naučnih, finansijskih i drugih institucija, je da se zajednički definiše plan aktivnosti kao odgovor na izazove 21. vijeka.

Predviđeno je da na skupu bude usvojena i potpisana Atinska deklaracija, koja će postaviti nove pristupe za suočavanje sa problemima energetske sigurnosti, klimatskim promjenama i ekonomskim razvojem, a kojim će biti definisane konkretne mjere koje je potrebno preduzeti radi ostvarenja navedenih ciljeva. Atinska deklaracija se, prije svega, odnosi na povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti, kao i uvođenje novih tehnologija u tim oblastima.

Pokrovitelj skupa je predsjednik Republike Grčke Karolos Papoulias, a organizator Institut za energetsku sigurnost i klimatske promjene (IESC).

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?