Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Nova faza konkursa za izradu djelova Master plana za održivi turistički kompleks Velika plaža

Objavljeno: 25.07.2008. 23:08 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo za ekonomski razvoj, koje koordinira projekat izrade master plana za turistički kompleks Velika plaža, objavilo je 13. maja 2008. godine međunarodni konkurs za izradu djelova master plana, pod nazivoma Velika plaža: Održivi turistički kompleks na Primorju. Oglas je objavljen u najznačajnijim svjetskim, specijalizovanim magazinima za arhitekturu Urban Land, Building Design i Architectural Review, na brojnim web sajtovima i direktnom komunikacijom preko mailing liste, kao i na na sajtovima Ministarstva za ekonomski razvoj www.vlada.cg.yu/eng/minekon/ i www.velikaplaza.info. Na oglas se prijavilo dvadeset kompanija sa izuzetno kvalitetnim ponudama, od kojih je izabrano deset koji nastavlaju sa sljedećom fazom konkursa, dobijaju konkursnu dokumentaciju i idu u inicijali obilazak predjela Velike plaže. To su: Van Den Oever Zaaijer (Holandija), SSSCC+PM (Italija), Architectural Denver (SAD), Archipelagos/Aedas(SAD/HK), Cooper Robertson (SAD), Crawford Architects (SAD), Burrows Cave International (UK), Spacegroup/Arup (Norway/UK), Ellerbe Becket (SAD) i PRP Architects (UK).

Ponude su podrazumijevale makar jednu zonu velike ili srednje gustine razvijenosti, pri čemu je akcenat morao biti na konceptu održivog razvoja. Glavni uslovi, navedeni u oglasu, bili su dugogodišnje iskustvo u toj oblasti, profesionalne reference, tehnički kapaciteti, iskustvo u projektima izrade master planova, iskustvo u radu sa velikim međunarodnim kompanijama koje se bave upravljanjem hotelskim kompleksima i poznavanje principa održivosti. Ponude su morale sadržati i sastav tima, uključujući biografije njihovih članova, stručne reference, kadrovsku i tehničku osposobljenost za projekat te veličine i složenosti, a kompanije koje su aplicirale mogle su to učiniti samostalno ili u vidu konzorcijuma.

Ova faza, kao i kompletan projekat, predstavlja katalizatore ubrzanog ekonomskog razvoja i razvoja turizma, kroz uključivanje renomiranih inostranih kompanija u osmišljavanje, a u narednim fazama i realizaciju tog projekta. Jedan od pokazatelja njegovog značaja, pored navedenih ciljeva, predstavlja i rastuća mogućnost zapošljavanja.

Posjeta Velikoj Plaži biće realizovana u dva termina - 26. i 28. jula, kada će odabrane kompanije dobiti mogućnost za generalno upoznavanje sa predjelom i dobiti osnovne informacije o viziji Vlade Crne Gore u odnosu na taj projekat.Krajnji cilj je pretvaranje Velike Plaže u moderni kompleks, koji će se razvijati u skladu sa kulturom toga područja, a uključivaće hotelske kapacitete, te školske, zdravstvene i biznis centre.

Tokom novembra biće realizovana prezentacija pet finalista i donijeta odluka žirija o najboljim rješenjima. U žiriju će se naći dokazani stručnjaci iz inostranstva i iz Crne Gore, koji imaju iskustvo u oblasti turizma i arhitekture. Svečana nagrada biće uručena na jednom od turističkih sajmova koji se održavaju tokom novembra i decembra mjeseca ove godine.

Od pet konkurentskih konsultantskih kuća, dvije će biti odabrane za specijalnu pohvalu, dvije će dijeliti drugo i treće mjesto, a jedna će biti imenovana za pobjednika. Pobjedniku će pripasti 50,000 Eura, drugo i trećeplasiranom po 20,000, a dobitnici Specijalnih pohvala će dobiti po 10,000 Eura.

Uporedo sa ovim konkursom, Vlada sprovodi postupak međunarodnog tendera za turističku valorizaciju Velike plaže. Pobjedinicima konkursa za izradu master plana za Veliku plažu uputiće se poziv da svoje prijedloge prezentiraju partnerima kojima Vlada na osnovu međunarodnog konkursa da prednost.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?