Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović predvodi crnogorsku delegaciju na trećem Bledskom strateškom forumu „Energetika i klimatske promjene: sinergija za budućnost“

Objavljeno: 01.09.2008. 18:00 Autor: Naslovna strana
Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović predvodi crnogorsku delegaciju na trećem Bledskom strateškom forumu Energetika i klimatske promjene: sinergija za budućnost, koji se održava u organizaciji Centralno evropskog partnerstva i Ministarstva inostranih poslova Republike Slovenije, od 31. avgusta do 01. septembra 2008. godine.

Tema Foruma obuhvata sagledavanje mogućnosti za saradnju u oblasti energetike, sa posebnim osvrtom na klimatske promjene i zaštitu životne sredine. U sklopu Foruma su održane četiri panel diskusije, koje se odnose na strateške izazove energetske sigurnosti i klimatskih promjena, post Kjoto protokol, energetske izvore sa geopolitičkog stanovišta, alternativne i obnovljive izvore energije.

Ministar Gvozdenović je prisutnima prezentirao aktuelno stanje i planirane aktivnosti u sektoru energetike u Crnoj Gori, naglašavajući da Crna Gora kao ekološka država snažno podržava ciljeve definisane Energetskom politikom EU, naročito u oblastima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine. On je podsjetio da je u duhu takvog opredjeljenja utvrđena i Strategija razvoja energetike do 2025. godine. Polazeći od postojećih resursa i projektovanih potreba Crne Gore, Strategija daje okvir i pravce djelovanja u oblasti energetike i utvrđuje smjernice energetskog progresa, kako bi se optimalno iskoristili raspoloživi potencijali i stvorile pretpostavke za nesmetan razvoj u svim privrednim sektorima. Strategijom je pronađen pravi balans između energetskog razvoja i zaštite životne sredine, a kao prioritet definisano povećanje energetske efikasnosti, veće korišćenje obnovljivih izvora energije, te revitalizacija postojećih i izgradnja novih elektroenergetskih objekata kazao je ministar Gvozdenović.

Na Forumu je zaključeno da je neophodno hitno preduzimanje konkretnih aktivnosti vazanih za energetsku efikasnost, korišćenje obnovljivih izvora, unapređenje energetskih tehnologija i ostalih aktivnosti koje će ublažiti posljedice klimatskih promjena.

Bledski forum ima za cilj da okupi visoke političke predstavnike zemalja članica Evropske Unije, kao i zemalja potencijalnih kandidata i predstavnike privatnog sektora, kako bi razmijenili iskustva i ideje o trenutnom stanju u energetici.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?